Фермерите в Румъния извоюваха по 100 евро/ха, у нас МЗХ ще мисли кой е пострадал в Берлин, усвоявайки половин милион

Подпомагането ще се изплаща на фермери за земеделски култури, засети през есента на 2022 г. и пострадали от миналогодишната суша. Субсидията от 100 евро на хектар е одобрило румънското правителство. Подпомагането ще се изплаща на фермери за земеделски култури, засети през есента на 2022 г. и пострадали от миналогодишната суша.

Средствата се дават по временната рамка за кризата в Украйна, което означава, че трябва да бъдат изплатени на фермерите най-късно до средата на тази година.

Директната безвъзмездна помощ по тази схема представлява компенсаторно плащане на площ, състоящо се от еквивалента в леи на 100 евро/хектар, което се отпуска на стопанство, което работи в областта на първичното производство на селскостопански продукти. Броят на бенефициентите е 162 640, съобщава agrointel.ro.

Но това е в Румъния. У нас нещата са хлъзгаво-неясни.

До понеделник работна група на министерството на земеделието и храните ще подготви анализ, въз основа на който да бъде решено точно какви помощи и на кои фермери да бъдат отпуснати през 2024 г. по временната рамка за компенсациите във връзка с последиците от войната в Украйна. Това съобщи в Берлин министърът на земеделието Кирил Вътев по повод срещата на Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите за обезщетяване на сектора заради пазарните аномалии и срива в реализацията на тяхната продукция. „При всички положения от подкрепа се нуждаят онези стопани, които обективно имат нужда и търпят големи загуби. Няма как да се отпускат средства за сектори, при които България не реализира никакъв внос от Украйна като например при оризопроизводството”, категоричен бе Вътев. На въпрос дали големите фирми ще отпаднат той посочи, че крупният бизнес винаги има резерви, които му помагат да устои на подобни кризи.

Това, което в момента експертите в министерството проверяват, са какви количество от рисковите 5 култури са реализирани на българския пазар, какви са изнесени и на какви цени. По сектори ще се изчисли себестойността на всеки отделен продукт и пазарната му цена, така че да стане ясно точно кой сектор и кои производители губят най-много, обясни министърът. Въз основа на този анализ в понеделник от 16,30 часа в Министерския съвет ще се проведат преговорите между членовете на аграрната камара, министър-председателя Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, финансовия министър Асен Василев и земеделския Кирил Вътев.

Отсега можем да кажем, че българските земеделци едва ли ще получат нещо. Дори е странно желанието на министър-председателят Денков да приеме нашите земеделците, за да им кажа, че средства в бюджета няма. След това честта ще ги задължи да протестират. Копа-Коджека – също.

Междувременно земеделският министър не изглежда притеснен, докато заедно с представителна делегация харчат 500 000 лв. на Зелената седмица в Берлин.

„Зелена седмица и 500 000 лв, платени от МЗХ, написа във Фейсбук бившият зам. министър Тодор Джиков. Един рейс депутати и един рейс журналисти. Едните, ще ти задават по-малко неудобни въпроси в парламента, другите,  закарани на аванта, ще се скъсат да те хвалят през медиите и естествено, ако се налага, да позамълчат за нещо. Интересен подход. И като зам. министър бях против реклама на държавата да се прави с целеви средства от бюджета на МЗХ, предвидени за поемане на разходите за участие на производители в търговски изложения.

Да, ,,Зелената седмица“ е престижен форум, но не е търговско изложение. Берлинското население пие и яде една седмица там. Няма търговци, няма сделки, няма пазари за родните производители. Като толкова искаме участие, да го поеме Министерски съвет или Министерство на туризма. Миналата година, по мое настояване МЗХ финансира участието на родни производители на Биофах, Виванес и Провайн. Все големи търговски изложения, където сериозни търговци от цял свят и производители се срещат и правят сделки. Г-н министър, знаете ли благодарение на кой, тази година България и българското вино за първи път, ще участва на ПРОВАЙН (най-голямото и престижно световно изложение на винопроизводители и търговци), и вие ще го откриете? На нас ни трябват нови пазари, особено сега. Една чаша вино 2 евро“ не е пазар“.

В последното си интервю по телевизията, министър Вътев си пожела протестите да не попречат на провеждането на Зелената седмица, защото там имал много важни срещи. Пожелаваме му успех.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X