Евгений Орашъков, БАСЗЗ: Всяка регулация би изкривила пазара

Едно от исканията на НАЗ е да има промени в Закона за арендата, за да се регламентират дългосрочни договори за аренда. Зърнопроизводителите настояват да отпаднат едногодишните договори.

В момента повечето договори са едногодишни, потвърди Евгений Орашъков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. По думите му, при дългосрочен договор сега собственикът не може да защити правата си срещу недобросъвестен ползвател.

„Масово, над 90% от договорите, са едногодишни. И да искат, няма как да злоупотребят. Едногодишните договори са механизъм, който се утвърди, за разумно ползване на земята. Собственикът решава на кого да отдаде земята, в зависимост от грижата за нея.“

Наемът за земята трябва да се придвижи поне до четвърт – 25% от добива на зърнени култури„, смята Борис Антонов, арендодател, член на Сдружението на собствениците на земеделски земи.

Съществува негласен съюз между арендаторите. Собствениците на земя трябва да надигнат глас, посочи той. Държавата трябва да сложи минимална граница за наема на земя, категоричен е Антонов.

Според Евгений Орашъков не бива да има административна намеса в тези отношения и това трябва да се регулира от пазара.

В отделни части на България се вдига рентата, така че да бъдат изгонени местните фермери и когато големи фирми навлязат, рентите отново падат, коментира преди ден пред „Хоризонт“ Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Примерът, в който някой вдига рентата, за да я свали след 2-3 години, не е релевантен, твърди Евгений Орашъков. Според него „всяка регулация би изкривила този пазар, би довела до договорки, които са непрозрачни“.

Запитан има ли политически мотиви зад заплахите за протести, Орашъков отбеляза, че „декларацията е със сериозен политически заряд и минава отвъд действията на една НПО като такава“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X