Копа-Коджека: Земеделието и природата могат да вървят ръка за ръка, ЕС се нуждае и от двете

Копа-Коджека призовават Европейската комисия да изясни обхвата на стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство

Вълна от селскостопанско недоволство заля Европа през последните седмици, подхранвана от нарастващите разходи за суровини, екстремни метеорологични явления и икономическа и бюрократична несигурност. Фермерите, борещи се с тези предизвикателства, изразяват дълбока загриженост и всепроникващо чувство, че са неразбрани.

Всички организации, свързани с Copa и Cogeca, очакват европейската изпълнителна власт да отговори. Стратегическият диалог, обявен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта й за състоянието на Съюза през септември, е добре дошла инициатива, макар и да се реализира бавно. Освен това обхватът на дискусиите остава особено неясен. Вземаме под внимание получената покана за първа среща на 25 януари и се надяваме на разяснения скоро, са казва д съобщение до медиите на Копа-Коджека.

Искаме задълбочен дебат с Комисията и заинтересованите страни, който поставя реалността на земеделието в центъра на дискусиите и оставаме убедени, както каза президентът фон дер Лайен, „че земеделието и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка“. Европа има нужда и от двете!

В разгара на това европейската регулаторна машина продължава да работи на пълна скорост, пренебрегвайки геополитическия, климатичния и икономическия контекст, който подкопава стопанствата и доходите на фермерите. Съжаляваме за това! Докато се приближаваме към европейските избори, сме свидетели на нарастване на регулаторните решения, засягащи селското стопанство, което поражда дълбока липса на разбиране на място. Решенията варират от Директивата за промишлените емисии (IED) и възстановяването на природата до хуманното отношение към животните по време на транспортиране, опаковане на стоките и разпоредби за мониторинг на горите. Дискусиите също напредват по споразумения като Меркосур и разширяване на границите за украински селскостопански продукти за навлизане на европейските пазари.

Наложително е Европейската комисия да отвори дискусиите относно регламентите за по-широки дебати, включващи конкретни решения, инструменти и финансиране в подкрепа на една истинска европейска селскостопанска амбиция. Стратегическият диалог за бъдещето на селското стопанство трябва да възстанови сектора, конкурентоспособността и доходите на земеделските производители и съгласуваността на селскостопанските политики на ЕС като стратегически приоритет.  Искаме да водим диалог! Нека се стегнем и гарантираме, че това ще се случи в името на нашите фермери и земеделски кооперации.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X