ЕК изчисли, че през 2022 г. фермерите от Полша, Румъния, Унгария, България и Словакия са загубили 417 милиона евро от притока на по-евтино украинско зърно

С премахването на вносните мита и квоти за украинските земеделски стоки, което беше въведено от Европейския съюз след началото на войната, украинските фермери масово транспортираха зърно до ЕС. След затварянето на морските пътища европейските сухопътни коридори бяха спасение за местните фермери, които останаха доволни от щедрата реколта през 2022 и 2023 година.

През 2022 г. износът на пшеница за ЕС се е увеличил десетократно – от 300 000 тона на 3 милиона тона, количествата внесена царевица почти са се удвоили – от 7,4 милиона тона на 12,2 милиона тона.

Европейската комисия изчисли, че през 2022 г. фермерите от Полша, Румъния, Унгария, България и Словакия са загубили 417 милиона евро от притока на по-евтино украинско зърно на техните пазари.

През миналата година износът продължи да расте. По данни на Европейската комисия за 8 месеца на 2023 г. Украйна е изнесла селскостопански продукти на стойност 7,96 млрд. Това е с 1,48 милиарда евро (23%) повече в сравнение със същия период на 2022 година. Днес Украйна е на трето място сред доставчиците на селскостопански продукти за ЕС след Бразилия и Обединеното кралство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X