USDA: Русия може да постави нов световен рекорд по износ на пшеница

Прогнозата за износа нарасна до 51 млн. тона

Министерство на земеделието на САЩ повиши прогнозата си за износа на пшеница от Русия през сезон 2023/24 с 1 милион тона до 51 милиона тона, а също така увеличи оценката за брутната реколта от селскостопански култури с 1 милион тона до 91 милиона тона. Оценката за производството на фуражно зърно е понижена от 43,2 милиона тона на 42,94 милиона тона, прогнозата за износа му е увеличена от 11,31 милиона тона на 11,36 милиона тона. Според Росстат, брутната зърнена реколта възлиза на 142,6 милиона тона нетно тегло, включително 92,8 милиона тона пшеница, като се вземе предвид Крим (1,34 милиона тона).

Световната реколта от пшеница през тази селскостопанска година се оценява на 784,01 милиона тона (783,01 милиона тона в декемврийския преглед), грубите зърна – на 1,5 милиарда тона, около 12 милиона тона повече от месец по-рано. Прогнозата за световния износ на пшеница беше повишена с 2,3 милиона тона до 213,3 милиона тона, докато оценката на експортния потенциал на най-близкия конкурент на Русия, държавите от ЕС, беше намалена с 1 милион тона до 36,5 милиона тона.

Въпреки възходящата ревизия на износа този месец, прогнозата за световната търговия с пшеница все още е под цифрата от миналия сезон от 216 милиона тона пшеница, според американските анализатори. В същото време оценката на световните селскостопански запаси е на най-ниското ниво от 2015/16 г. – около 260 милиона тона, въпреки че това е по-високо от прогнозата от декември (258,2 милиона тона).

През последните 20 години Русия заема видно място в световната търговия с пшеница, според преглед на Министерството на земеделието на САЩ. Докато през 1999/2000 пазарна година страната беше нетен вносител на културата, се очаква тя да бъде най-големият износител в света за четвърта поредна година през настоящия сезон. Русия е все по-ориентирана към износа, тъй като растежът на производството изпреварва увеличаването на вътрешното търсене (то се оценява на 43 милиона тона срещу 42,25 милиона тона през последната селскостопанска година), отбелязват американски анализатори. Освен това разширяването на световния внос на пшеница позволи на Русия да се превърне в най-големия доставчик в света, печелейки пазарен дял за сметка на повечето други големи износители, включително Европейския съюз, Канада, САЩ, Австралия и Аржентина.

През 2023/24 г. Русия ще постави нов световен рекорд за износ на пшеница – 51 милиона тона, което е с 3,5 милиона тона повече в сравнение с година по-рано, се казва в прегледа. Този резултат, наред с други неща, стана възможен поради разширяването на доставките за страните от Западното полукълбо. Въпреки по-голямото разстояние от руските пристанища до пазарите на Западното полукълбо в сравнение с конкурентите, по-ниските руски експортни цени позволиха да се компенсират логистичните предимства на другите играчи.

Един от новите пазари за Русия е Бразилия, която исторически внася пшеница главно от Аржентина поради географската близост и предпочитанията на страните-членки на Меркосур (южноамериканския търговско-икономически блок с общи търговски и инвестиционни зони). През първите пет месеца на сезон 2023/24 обаче Бразилия е внесла повече пшеница от Русия, отколкото от Аржентина, което до голяма степен се дължи на относителната наличност на руско зърно на фона на намаленото предлагане от Аржентина заради сушата. В същото време американските анализатори обръщат внимание на факта, че през втората половина на сезона, когато доставя за Бразилия, Русия ще се сблъска със засилена конкуренция от страна на Аржентина, тъй като за последната основният експортен период се пада през януари-април.

Мексико е друга страна в Западното полукълбо, където Русия увеличи пазарния си дял. За разлика от Бразилия, Русия изнасяше големи обеми пшеница за Мексико, но износът намаля между 2019/20 и 2021/22. Русия се завърна на мексиканския пазар през миналия сезон, доставяйки 600 000 тона, според Министерството на земеделието на САЩ, и повече от 400 000 тона през първите пет месеца на текущата селскостопанска година, което е нов търговски рекорд. САЩ традиционно са най-големият доставчик на пшеница за Мексико и макар че ще запазят преднината си през този сезон, пазарният й дял ще намалее, признават анализатори.

Според Руски зърнен съюз през първата половина на сезона Русия е доставила на външните пазари 37,25 милиона тона основни зърнени култури, което е с 10,6% повече в сравнение с година по-рано (33,7 милиона тона). Като цяло съюзът оценява експортния потенциал за сезона на 63 милиона тона зърно, включително 52 милиона тона пшеница. За остатъка от сезона потенциалният обем на износа се оценява на 26 милиона тона, включително 22,3 милиона тона пшеница, и може да се окаже, че до 15 февруари – датата на започване на експортната квота от 24 милиона тона – възможният обем за доставки за външните пазари ще бъде по-малък от квотата, признават от съюза.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини