Николай Киров: Повишава се междуфирмената задлъжнялост в сектор „Зърнопроизводство“

До този момент не сме предявявали искане за включване на сектор „Зърнопроизводство“ в така наречената „украинска помощ“, по която се изплащат компенсации за икономическите загуби, породени от войната в Украйна. Считахме, че ще успеем да се справим сами, но към днешна дата положението е наистина тежко. Това коментира пред БТА председателят на Съюза на зърнопроизводителите в област Бургас Николай Киров.

„Въпреки всички усилия на колегите да минимизират щетите върху сектора след началото на войната в Украйна, проблемите продължават да се натрупват. Според данните, с които разполагаме, фирмената задлъжнялост в сектор зърнопроизводство у нас е между 30 и 35 на сто от общите задължения за материали. Говорим за задължения към банки, доставчици на суровини, горива, торове и други. Ако в момента имаме 30 млн. декара засети площи, а средствата за препарати и торове са около 100 лева, че и повече за един декар, можете да си представите колко милиона са задълженията към вносители и банкови институции“, каза Киров.

Голяма част от произведеното през миналата година все още се намира в складовете 

Към днешна дата предлаганата на зърнопроизводителите цена за изкупуване на пшеницата е около 35 стотинки за килограм в Бургаско. Според Киров във вътрешността на страната цената може да бъде и по-ниска.

„И това се случва на фона на недобрите добиви през миналата година. Това на практика ни кара да продаваме под себестойността на нашата продукция. Всички проблеми в сектора оказват най-сериозно влияние върху малките производители, които имат затруднения в обслужването на банковите си заеми. Ако не се погледне далновидно на ситуацията и не се стигне до конкретни работещи решения за сектора, много от по-малките стопанства ще бъдат принудени да продадат бизнеса си. А това няма да бъде добре за никого. Да, вероятно големите корпорации ще ги изкупят, но това може да доведе до намаляването на рентите“, посочи Николай Киров.

Скокът в цените на селскостопанската техника е осезаем 

Пред БТА председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите каза, че през последните две години се наблюдава сериозен скок в цените на селскостопанската техника, както и на резервните части.

„Ако доскоро купувахме един трактор на цена от 150 000 евро, то днес той струва поне 220 000 евро. Това е сериозно увеличение. С поне 100 000 евро са се повишили и цените на комбайните“, допълни Николай Киров. Той припомни, че лимитът за получаване на „украинска помощ“ (национално финансиране с европейски регламент) е до 280 000 евро на земеделски стопанин. По думите му големите фирми няма да могат да се възползват от помощта за всички декари, които стопанисват. „Тази помощ е по-скоро за малките и средни производители“, каза той.

Киров е на мнение, че подобно субсидиране от страна на държавата е наложително и предвид все по-осезаемите промени в климата у нас.

„Русия се превърна в един от най-големите износители на пшеница. В същото време при нас няма сняг, а той има много важна роля за посевите. В края на миналата година нямаше и много дъждове, което доведе по-късното им поникване. Без сняг и при ниски температури посевите просто измръзват. Много трудно е да направим някаква прогноза за настоящата година. Вероятно ще имаме по-ясна картина в края на март“, добави Николай Киров.

БТА припомня, че след проведено заседание на Управителния съвет на НАЗ зърнопроизводителите обявиха протестна готовност. В декларацията си те посочиха пет основни искания. На първо място това е включването на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Предстои на 26 януари 2024 г. зърнопроизводители да се срещнат с премиера и финансовия министър по темата за „украинската помощ“, каза още Николай Киров.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини