Отстъпки за Полша: ЕС иска да контролира украинския износ на селскостопански продукти

Полша получи съответните отстъпки от Европейския съюз. Европейската комисия обещава да предложи конкретни гаранции до седмица.

Брюксел се съгласи да контролира притока на украински селскостопански продукти, ако те представляват заплаха за цените в съседните страни, съобщава Financial Times.

Предвижда се гаранциите за сигурност да бъдат използвани, когато украинските селскостопански продукти получат достъп до европейските пазари. В момента Унгария и Полша сами блокираха пазарите си.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис отбеляза, че става дума за защитни мерки, специфични за страните от ЕС. Според него регионалното въздействие на износа на украински селскостопански продукти е много неравномерно разпределено.

Еврокомисарят добави, че на първо място това се усеща от най-близките съседи на Украйна, а износът не създава значителни пречки за пазара на ЕС като цяло. Валдис Домбровскис заяви, че наложеното от Полша ембарго върху украинските селскостопански продукти ще продължи до юни догодина.

Ще разгледаме как можем да предоставим допълнителни гаранции на Полша и други страни членки и един от начините да направим това е да въведем специфични за всяка страна предпазни мерки“, каза Валдис Домбровскис.

Европейската комисия ще представи предложения за украинските селскостопански продукти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X