Протестиращите румънски фермери поискаха подкрепа от Брюксел за вноса на земеделски продукти от Украйна

Протестиращите румънски фермери се обърнаха към Брюксел с искане за подкрепа във връзка с търговията със земеделски продукти от Украйна. В документ, изпратен до европейските институции и румънските власти и цитиран от Аджерпрес, те предлагат до 30 април тази година да бъде създадена и приложена европейска система, която да гарантира, че дестинацията за всички пратки украински селскостопански продукти е идентифицирана преди влизане в ЕС, че пратките са претеглени при влизане и излизане и че са въведени в системата, където са прозрачно достъпни по всяко време за всяко заинтересовано лице. Целта на исканата мярка е да се гарантира, че украинските продукти достигат съответните си дестинации и не се отклоняват по пътя си.

Земеделците настояват и да бъдат въведени прагове за внос за всяка селскостопанска стока от Украйна, която е предмет на търговия. “Всички продукти, внесени над определения праг, трябва да бъдат изнесени извън ЕС и следователно одобрени за транзит в рамките на ЕС, придружени с електронни пломби, проследявани в реално време от GPS, без отклонения от маршрута или неоправдани спирания”, посочват фермерите в писмото.

Те искат и възможност за автоматично активиране на предпазната клауза на национално ниво в случай на нарушения на приложимото законодателство от страна на собствениците и превозвачите на селскостопански продукти от територията на която и да е държава членка.

“Молим ви да предприемете всички възможни стъпки заедно, да настоявате и да поемате обща отговорност в дискусиите с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, със заместник-председателя Валдис Домбровскис, с комисаря по земеделието Януш Войчеховски и министрите на земеделието на държавите членки за решаване на основните проблеми, включително този, заради който има протест“, се казва в документа. Недоволните допълват, че в противен случай ще засилят протестите както в Румъния, така и в други страни членки на ЕС.

“Следващата стъпка е недоволните фермери от повечето страни членки на ЕС да се активират и да блокират дейността в Брюксел“, уточняват те в позицията си.

Документът е подписан от Алианса за земеделие и сътрудничество (AAC) – организация с национално представителство, в която влизат Националната федерация Про Агро (Pro Agro), Лигата на асоциациите на земеделските производители в Румъния (LAPAR), Националният браншови съюз на кооперациите в сектора на зеленчуците (UNCSV) и Асоциацията Форца Фермиерилор (AFF)

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X