Какви са тези 500 млн. лв в бюджета за земеделие, които били в повече?

В последните дни министър-председателят Денков не спира да повтаря, че в бюджета за земеделие имало 500 млн. лв. повече и те щели да идат за исканата от обявилите протестна готовност зърнопроизводители, както и за украинска помощ на останалите сектори. Такова изказване бе направено и след приключилата вече среща между членовете на НАЗ, БАК, министърът на земеделието Кирил Вътев и министър-председателя Николай Денков. На срещата обаче липсваше този, който държи парите – финансовият министър Асен Василев.

След срещата стана ясно, че протестите засега се отменят и ще има нова среща след седмица. Междувременно браншовете трябва да направят анализ кой от какво се нуждае и да се пренасочат въпросните 500 млн. лева. Какви са обаче те и от къде дойдоха?

Най-вероятно става въпрос за увеличеното съфинансиране по инвестиционните мерки от ПРСР на 70% , прието по време на министър Иван Иванов, когато финансов министър бе отново Асен Василев и с които той много се гордееше тогава. Много интервюта се изписаха, че за първи път държавата помага с такива суми българското земеделие и това е заслуга именно на финансовото министерство по онова време. Но истината е, че се наложи да бъде направено това, за да се запази бюджетът на инвестиционните мерки на нивото на предходния програмен период.

А други допълнителни 500 млн. лв в бюджета за земеделие няма. Така, че трябва да са те.

В същото време, парите за държавни помощи в бюджета за 2024 година са с около 400 млн. лв по-малко и пари за мярка „Украйна“ няма въобще. Идеята вероятно е да се трансформира съфинансирането на ПРСР в евентуална държавна помощ. Така обаче ще се ударят и обезкървят инвестиционните мерки за поне 2 години напред. И въпреки това, ако се изпълнят исканията за 20 лв/дка за петте технически култури, както и помощи за останалите сектори, се очертава недостиг около 400 млн. лв. Някои сектори очевидно ще трябва да се примирят. Вече се оказа, че някои били на печалба и нямат нужда от подпомагане сега.

Едно е сигурно. Финансова помощ за секторите, особено за сектор зърнопроизводство, е необходима спешно. Тежки решения изглежда предстоят за бранша.

А колкото за законодателните промени, които щели да се предложат сега, то е добре да е сигурно, че и следващият министър ще се ангажира с тях.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X