Розопроизводителите пред фалит, ако не получат подпомагане

Насажденията с маслодайна роза намаляват, работната ръка е все по-малко
Напрежението в земеделието се усеща все повече. Опасения, че все още не е ясно дали ще получат подпомагане, изразиха и розопроизводителите. Браншът се опасява, че няма да бъде включен в т.нар. украинска помощ, която остава валидна до средата на 2024 г.

“Все още не е ясно дали ще бъдем изключени или включени. Надяваме се разумът да надделее, иначе ще бъде пагубно за сектор “Розопроизводство”. Миналата година бяхме включени. Но 5 г. назад секторът страда, бяхме засегнати от Ковид кризата, войната в Украйна, спадат земеделските производители, които се занимават с розопроизводство”, алармира заместник-председателят на професионалната Асоциация на розопроизводителите Петър Симеонов пред Bulgaria ON AIR. Той уточни, че секторът е 100% на светло чрез уреден Закон за розата, доклади, които подават дестилериите към НСИ и общинските служби за преработения розов цвят.

“Държавната помощ ще бъде добре дошла за всеки розопроизводител. С всяка година има насаждения, които се изоставят поради липса на работна ръка. При нас средствата са нужни до края на април, режат се, чистят се, торят се градините, идват първите пръскания”, уточни Симеонов.

Той добави, че все повече розопроизводители изоставят градините си, след като нямат доходи и насаждения загиват в рамките на 2-3 години.

“По данни на НСИ изкупната цена на розовия цвят е 3,82 лв. при бране на цвета и всички разходи 2 лв. на кг, оттам нататък имаме 1,2 себестойност, едни 50-60 ст. за розопроизводителя са крайно недостатъчни, за да пръска, оре, да подготвя насажденията, да не говорим за печалба”, каза розопроизводителят.

Очакванията му са важният за България сектор да бъде включен в подпомогнатите от държавата отрасли, за да има бъдеще розопроизводството. Това ще стане ясно до края на седмицата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини