Румънските фермери, които блокираха границата, получиха милиони евро

Румънското правителство одобри решения, които предоставят допълнителна помощ на земеделските производители, след блокирането на контролно-пропускателните пунктове на украинската граница.

Протестиращите поискаха субсидии, както и защита от украинския внос. Първото решение на румънското правителство предвижда план за държавна помощ, чиято цел е до края на тази година да се намали акцизът върху дизеловото гориво, използвано в селскостопанския сектор. За такава помощ бяха отпуснати 54,25 млн.

Две други решения включват стартирането на програма за помощ от държавата за подпомагане на работата на животновъдите, птицевъдите и свиневъдите. Помощта трябва да намали отрицателното въздействие на войната, отприщена от Руската федерация, върху земеделските производители в страната.

Румъния планира да отпусне съответно 16,1 и над 25,3 милиона евро за тези програми. Те са предназначени да компенсират загубите, дължащи се на нарастващите цени на фуражите, горивата и други разходи за земеделските производители.

20 евро на хектар ще получат и 116 000 зърнопроизводители.

Румънското министерство на земеделието и представители на земеделски организации постигнаха съгласие по част от исканията на фермерите. По-късно границата беше отблокирана.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини