Ще издържим дълго, за да се почувства недостигът, планират френските фермери

Френските фермери, които блокираха редица важни магистрали в страната в събота, за да протестират срещу покачващите се цени на дизела, спада на доходите поради вноса на зърно от Украйна и бюрокрацията, просто движат тракторите  по пътищата с минимална скорост, но не смятат да спират.

Подобни действия продължават повече от седмица, което принуди републиканските власти да направят някои отстъпки.

Френският премиер Габриел Атал обяви създаването на спешен фонд от 50 милиона евро и опростяването на правилата и разпоредбите, свързани със селското стопанство.

Например беше предложен отказ от увеличението на данъка върху дизела и да се увеличат компенсациите за животновъдите.

Това обаче не се оказва достатъчно. След призивите на главния синдикат на фермерите (FNSEA), протестиращите продължиха да блокират пътища със селскостопанска техника. „Казаното не успокоява гнева, трябва да продължим напред“, каза ръководителят на FNSEA Арно Русо.

Председателят на друг синдикат, Rural Coordination, Вероник Льо Флок, отбелязва, че тракторите на членовете на нейната организация ще останат по пътищата.

А Конфедерацията на селяните, друга асоциация на земеделски производители, изрази съжаление за неадекватността на обявените от правителството мерки.

Представителят на профсъюза Jeunes agriculteurs d’Ile-de-France Максим Бюзар от своя страна заплаши да блокира напълно Париж и редица съседни департаменти с идеята  нито един камион да не бъде в състояние да достави стоки в столицата тази седмица.

Ако трябва, ще издържим, колкото е необходимо, за да се усети недостигът. Това ще бъде действие с продължителност най-малко пет дни, предназначено да накара парижани да разберат, че имат нужда от фермери, за да живеят, каза той, говорейки по BFMTV.

Преди локдауна в Париж фермерите временно пуснаха движението по пътищата, протестите, планирани за уикенда, бяха отменени. Buizard призова французите да работят дистанционно следващата седмица, ако е възможно, тъй като активистите възнамеряват да гарантират, че нито една кола няма да може да влезе в Париж. Според него това е единственият начин да бъдат чути.

Както отбелязва Le Figaro, в протестите участват над 72 хиляди фермери от 85 департамента. Блокадата на магистралите остави хиляди камиони блокирани по второстепенните пътища, прекъсвайки доставките на стоки. Някои камиони бяха спрени от протестиращи и изпразнени. Товарът просто беше хвърлен на земята. Както беше отбелязано, с това отношение се сблъскват предимно автомобили, пристигащи от чужбина.

За съжаление, не винаги протестите са подплатени и със знания. Гневът на френските фермери е насочен към институциите и към търговците, които внасят храни от чужбина. В репортаж от погром в супермаркет в Монпелие, човек, облечен в пчеларски костюм изхвърля био мед с думите: “Био мед от Аржентина и от България. Как искате да произвеждаме, като там не спазват същите правила?” Аржентина има взаимно признаване на стандартите и системата за контрол с ЕС още от преди 2000 г. България се присъедини към ЕС през 2007 г. и от тогава прилагаме директно био регламентите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X