Гордата Даяна от село Бряст… с овощните градини и пчелите е Млад фермер на България

На 30 януари 2024 г. в сградата на НДК в София се проведе тържествената церемония по награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2023 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Гости на тържеството бяха: Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България; Петър Кънев – народен представител в 49 Народно събрание; акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, Добрин Иванов – изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България – съорганизатор на конкурса за млад мениджър; проф. д-р Мадлен Данова – зам. ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“; проф. д-р Цветана Стоянова – зам. ректор на УНСС; проф. Каролина Любомирова – зам. ректор на МУ – София.

Носител на наградата ЕВРИКА за 2023 за млад фермер е Даяна Димитрова – земеделски производител и пчелар от община Димитровград.

Тя е студентка в Аграрен университет – Пловдив, специалност „Растителна защита“. Заедно със своето семейство, в стопанствата си в село Бряст и село Ябълково, община Димитровград отглеждат 140 крави, юници и телета, 85 броя овце и 800 дка земя.

Тя днес е горд собственик на добре оборудвано и механизирано фермерско стопанство в село Бряст, Димитровградско…Но Даяна Димитрова никога няма да забрави как е започнала нейната история  и как малко по-малко е сбъдвала мечтите си.

Започнала е преди 11 години, като в 2012 г. едва навършила 20 години, решава да се регистрира като земеделски производител и веднага кандидатства за проект по програма „Млад фермер“ с трайни насаждения и пчелни семейства, който реализира.

После вдъхновена от успеха си, печели и завършва още няколко малки проекта по пчеларската програма, за да се снабди с необходимото оборудване.

С родителите си, които тя започва да обучава на моменти, достигат до грижата за 150 пчелни семейства, а овощните градини стават 40 декара в стопанството им в село Бряст.

Още в началните години на бизнеса Даяна казва, че за нея най-хубавото нещо е било работата й, защото тя е и нейното хоби. Мечтата й да работи сред плодни дръвчета и жужене на пчели се е сбъднала. От ранна пролет вижда как се ражда животът в пъпките на дръвчетата и по къщичките на пчелите, и с мириса на трева.

Преди 5 години Даяна намира и своя съпруг и съмишленик и започват нов етап във фермерския бизнес. Първоначално имат 200 дка земя, 20 овце и 50 крави. Скромно е стопанството…наемат земята, имат два трактора Булгар ТК 80, малка балировачка, стара брана, плуг и пръскачка.

С много труд и немалко кредити започват да сбъдват новите си мечти за по-модерно стопанство. В момента в базата в село Ябълково се разхождат 140 крави с юници и телета, пашуват 85 овце, земята е станала 800 декара, като са успяли да купят и 40 собствени вече декара.

Имат и нов сграден фонд, нов трактор, фадрома, пръскачка, култиватор, че вече и комбайн.

Новата им гордост е доилна зала и хранеща пътека. И така работата става почти напълно механизирана.

Стопанството е станало фамилно…Във фермата в село Ягодово работят Даяна, съпругът й, брат му и родителите им. Отглеждат вече доста култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, люцерна. За млякото имат сключени договори с мандра.

…Личи си, че работата придава смисъл на дните на тази сплотена роднинска бригада, иска им се децата им един ден да я научат тази работа и да я продължат.

От миналата година Даяна е управител и един от съдружниците на СДМ АГРО ООД, в нея е съсредоточено зърнопроизводството.

Гордата Даяна от труда си, е и читалищен самодеец, председателства читалището в село Бряст, иска да съхранят в него обичаите и традициите, да празнуват заедно със съселяните. В училищата из селата децата я познават и харесват – тя ги запознава с живота на градините и пчелите и им обяснява защо от тях зависи нашето съществуване. Децата идват при нея във фермата, при животните и пчелите, там им е много интересно.

Младата фермерка иска да помага, иска да е добър човек и да не забравя откъде е тръгнала – спомня си често за Аграрния университет в Пловдив, за растителната защита, която е изучила и има представа за всички рз препарати и как работят в нивите, за обучението си по животновъдство, екология и околна среда, за агроекологията, която също учи.

През 2019 с пчеларска награда я почитат и от КРИБ-Хасково, защото забелязват усилията и знанията й.

Миналата година тя участва и в първия национален студентски конкурс „Фермерството и младите хора“,  организиран от Български фермерски съюз, където спечели първо място и с есе.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини