Дълговете, а не Зелената сделка изкараха на улиците европейските фермери

Протестите в ЕС отразяват общи оплаквания от дългове, ценови натиск, екстремни метеорологични условия и евтин внос, установи POLITICO.

Протестите на фермерите, обхванали Европейския съюз, може би са изненадали политическите лидери. Но кладата беше подготвена и беше нужна само искра, за да се разпространят вълненията като горски пожар, пише електронното издание.

Фермерите са обременени от дългове, притиснати от мощни търговци на дребно и агрохимични компании, тормозени от екстремни метеорологични условия и подбивани от евтин чуждестранен внос вече години наред – като всичко това разчита на система за субсидиране, която облагодетелства големите играчи.

Войната в Украйна само влоши нещата. Скокът в цените на култури като пшеницата се оказа краткотраен. А агресията на Русия преобърна търговските потоци, причинявайки пренасищане на доставките.

Полските фермери бяха първите, които излязоха на улицата и блокираха граничните пунктове още през пролетта на миналата година. Но демонстрациите се разпространиха в страни като Германия и Франция – както показва инфографиката на Политико.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини