Земеделски производители-правителство – в неделя е рунд трети

Започна преглед на бюджета на фонд „Земеделие“

В неделя държавата ще обяви какви могат да бъдат мерките за подпомагане тази година

През това време самоназначилата се аграрна камара се стяга за протест на 6 февруари с нова опорка

 „Важното е хората да видят и разберат, че са заплашени и техните доходи от рента“ –  с такава опорка тръгва този път подготовката на протестите на зърнопроизводителите и като цяло на Българската аграрна камара (едно от многото НПО обединения в земеделието ), които ще се проведат на 6 февруари, ако държавата не удовлетвори исканията им.

Започва преглед на бюджета на фонд „Земеделие“

обяви днес  премиерът Николай Денков пред депутатите в парламента и отговори, че държавата търси вариант. Както във фонда, така и във финансовото ведомство експертите са мобилизирани да прегледат всички видове сметки, разходи и помощи и да излязат с пълен отговор.

А в неделя на третата среща на производителите с членове на Министерски съвет от правителството казаха, че искат съвсем изчерпателно да обявят какви е възможно да бъдат мерките за тази година в отговор на претенциите на фермерите.

Тези претенции за подпомагане се появиха вследствие на поредица от кризи и загуби, както и вследствие на войната в Украйна. Но знаем, че това стана след като бюджетът на държавата вече е приет и сумата, набъбнала до 550 милиона лева, трудно би била „измислена“ откъде да се вземе, защото не е предвидена в него.

Така че днес и утре, и до неделя в 15.00 часа Министерството на финансите прави пълни изчисления на базата на богата информация от НАП, МЗХ и браншовете, за даустанови доколко през 2023 г. земеделците са на загуба и колко сериозна е тя. Но от там не пропускат да отбележат, че през предишната 2022 г. аграрният сектор е бил пък на свръхпечалба.

За сетен път и едната и другата страна в преговорите казват, че имат желание  да се подпомогнат само тези, които имат нужда, а  не да се дава „на калпак“

Но пък както е видно, калпаците са много и всички те твърдят, че през последната стопанска година са на загуба заради скъпите торове, препарати за растителна защита, добивите,  и са засели най-скъпата реколта за последните десет години.

Асоциацията на зърнопроизводителите започна подготовка за ефективи протести през следващата седмица, на 6 февруари. Твърди, че излизането на протест зависи от това дали финансовото министерство до неделя ще намери нужните 500 млн. лв. за т. нар. украинска помощ за сектора.

Как е по другите краища на Европа?

И земеделските производители в много други европейски страни също са във веригата от протести, обяснявайки, че са притиснати от високите разходи, така че България не е изключение.

Навсякъде те искат допълнително подпомагане, заради общите оплаквания от дългове, ценови натиск, екстремни метеорологични условия и евтин внос, а не толкова от Зелената сделка, обясняват наблюдателите.

Фермерите на Запад допълват и това, че  са обременени от дългове, притиснати от мощни търговци на дребно и агрохимични компании, тормозени от екстремни метеорологични условия и подбивани от евтин чуждестранен внос, и че субсидиите не стигат да покрият тези загуби, или ги покриват само на по-големите играчи.

Основните им опасения варират в различните държави – от  снижаване на субсидиите за дизелово гориво от страна на правителството в Германия до френските протести срещу сделките за свободна търговия и екологичните правила, които според тях намаляват крайния резултат.

Според данни на Politiko, които публикувахме, спрямо същото трето тримесечие на 2022 г. средните цени на земеделската продукция в България са с 27,8 процента по-ниски, в Унгария – с 25,6 на сто,  следват Латвия, Литва, Словакия и така до Словения, където тези цени са само с 1,3 по-ниски спрямо 2022 г.  С най-голям спад през третото тримесечие на 2023 г. са цените на зърнените култури и на млякото.

Дияна Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини