Полша възнамерява да въведе ДДС върху растителното масло от Украйна

Общонационална стачка на фермерите в Полша на 9 февруари ще продължи месец

Министерството на земеделието на Полша възнамерява да инициира въвеждането на ДДС от 8% върху растителното масло, както и ограничения върху доставката на захар, която идва от Украйна в Полша, каза заместник-ръководителят на ведомството Михал Колоджейчак в интервю за TVP.

По думите му отделът анализира колко замразени малини са дошли от Украйна в Полша тази година – към днешна дата доставките на замразени малини вече възлизали на няколкостотин тона, а цената  е такава, че не позволява отглеждането на пресни плодове в Полша.

В тази връзка Министерството на земеделието се застъпва за ограничаване на вноса.

Говорейки за въвеждането на ДДС върху украинското растително масло, заместник-министърът изразява недоумение защо трябва да се внася с нулева ставка на ДДС.

Предстоящата общонационална стачка на фермерите, която ще започне на 9 февруари, ще продължи 30 дни и ще включва блокиране на полско-украинските гранични пунктове, Колоджейчак подкрепя решението на фермерите и подчертава, че „границата с Украйна трябва да бъде плътно затворена“.

Той също казва, че ще се свърже с Инспектората по автомобилния транспорт, за да провери колите, които превозват стоки от Украйна през Полша до Литва, за да разбере дали пломбите на камионите се премахват в Литва, за да може същата кола със стоки да се върне от Литва обратно в Полша.

Очаква се първите промени да бъдат направени тази седмица.

Активният износ на селскостопански продукти от Украйна за ЕС  измества полските продукти от европейския пазар.

Резултатите от ветеринарните проверки на качеството на украинските селскостопански продукти, извършени на граничните пунктове, са причина за засилване на присъствието на ветеринарната служба по границата, каза министърът на земеделието на Полша Чеслав Секиерски по време на посещение на украинско-полската граница на 4 февруари.

„Поради големия износ на стоки от Украйна за страните от ЕС, ние сме изтласкани от пазарите на ЕС. Има нужда от задълбочен анализ, базиран на подробни данни“, казва Секиерски, цитиран от пресслужбата на Министерството на земеделието на Полша в социалната мрежа. Секиерски изразява загриженост относно прекомерния внос на захар, масло и зърнени продукти, по-специално брашно и царевица, на полския пазар и отбелязва още, че крайните получатели на по-големия износ са балтийските страни – Литва и Латвия. „Можем да предположим, че транспортираните там стоки ще бъдат върнати в Полша“, опасява се полският министър.

Секерски, след посещение на украинско-полската граница в Хребенно, каза, че фитосанитарните и ветеринарни проверки, извършени на 4 февруари, показват необходимостта от укрепване на ветеринарната инспекция по границите.

На 9 февруари в Полша ще започне общонационална фермерска стачка, инициирана от независимия синдикат на фермерите „Солидарност“ (NSZZ Solidarnosc Rolnikow Indywidualnych).

Повод за протеста според профсъюзния съвет е предложението на Европейската комисия за удължаване на безмитния търговски режим с Украйна, валиден до юни, до 2025 г.

Протестите ще продължат 30 дни, през които фермерите възнамеряват да блокират всички украинско-полски гранични пунктове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X