В Италия доходи от земя до 10 000 евро ще бъдат освободени от данъци, гръцките фермери засилват натиска

Италиански фермери пристигнаха днес в центъра на Рим, за да призоват премиерката Джорджа Мелони да им окаже по-голяма помощ и да блокира политиките на ЕС, които според тях са пагубни за отрасъла, предаде Ройтерс.

Фермери окупираха улиците в цяла Европа, включително в Полша, Франция и Германия, за да протестират срещу ниските производствени цени, по-високите разходи, евтиния внос и противоречивите мерки на ЕС срещу климатичните промени.

Протестиращите в Рим се събраха на проектираната от Микеланджело „Пиаца дел Кампидолио“, където се намира кметството на италианската столица, на шумен протест с хлопки за крави и плакати, включително и един с надпис „Джорджа, чуй ни“!

Фермерите са ключов електорат за дясноцентристката коалиция на Мелони, която има близки отношения с основното лоби в сектора „Колдирети“ (Coldiretti). Сегашните протести обаче са ръководени от по-малки групи, които нямат подобни връзки.

„Нямаме отношения с правителството в последно време, тъй като то не ни помага и не близо до нас, това е истината“, каза 18-годишният Матия Буцоне от Сицилия.

Втори протест се проведе по-късно през деня близо до древноримската арена „Циркус Максимус“, в който се включиха много трактори.

След предишните протести, при които трактори се движиха покрай Колизеума и други римски забележителности, правителството прие да въведе отново частично данъчно облекчение.

Според поправка на законопроект, с която Ройтерс се е запознал и трябва да бъде одобрена от парламента, доходи от земя до 10 000 евро ще бъдат освободени от данъци и ще има намаление от 50 на сто за доходи от земя от 10 000 до 15 000 евро.

Гръцките фермери влизат в Атина

Представители на недоволните гръцки фермери решиха да вкарат тракторите си в Атина във вторник, след като правителството не изпълни исканията им, особено искането за необлагаемо дизелово гориво, съобщава вестник „Катимерини“.

Решението беше обявено след общонационално събиране на земеделски синдикалисти в Никая, Лариса, днес. Допълнителните мерки ще включват блокади на пристанища и митнически служби.

Според съобщенията фермерите са поискали среща с министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, за да уредят тракторите да получат разрешение да стигнат до столицата, където ще се проведе митинг.

Профсъюзният лидер Ризос Марудас заяви, че фермерите в други части на Гърция също ще блокират магистрали, пристанища и гранични пунктове на този ден, предаде Асошиейтед прес.

„Искаме жителите на Атина да се отнесат към митинга като към нещо, което е и в техен интерес, защото… намаляването на производствените ни разходи може да донесе качествена и евтина продукция на трапезата на всяко семейство“, каза той пред журналисти след срещата.

Въпреки че предлага някои отстъпки на земеделските синдикалисти, консервативната администрация многократно е заявявала, че бюджетните ограничения не оставят много място за значително увеличение на разходите.

Във вторник Марудас и други синдикалисти се срещнаха в Атина с министър-председателя Кириакос Мицотакис, който предложи да се намалят разходите на фермерите за енергия. Правителството настоява, че не разполага с бюджетни средства, за да предложи по-големи отстъпки.

Фермите в „житницата“ на Гърция Тесалия претърпяха големи щети по време на смъртоносните наводнения миналата година, напомня АП.

„Основните ни искания не бяха изпълнени и ние вярваме, че като продължим и засилим протестите си …, имаме шанс правителството да изпълни исканията ни“, каза Марудас.

Той добави, че в навечерието на митинга в Атина земеделските производители ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

През последните месеци подобни протести обхванаха Европа, като земеделските производители на континента излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от инфлацията, чуждестранната конкуренция и разходите за борба с изменението на климата, отбелязва агенцията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X