Защо протестът е безсмислен, но има голям смисъл

По принцип сегашният протест на земеделците е безсмислен. Той трябваше да се проведе много по-рано, през месец ноември, когато по някаква причина правителството не заложи пари за украинска помощ в бюджета. Тогава обаче земеделската общност не реагира по никакъв начин по някаква незнайна причина. Няколкото протеста на животновъди и оранжеристи, не доведоха до резултат. Сега вече е късно да се протестира за това.
По принцип в настоящата тежка ситуация, хората спешно имат нужда от средства за финансово стабилизиране на стопанствата си. Многократно разговаряме с малки зърнопроизводители, които казват – защо говорят от наше име, че пари не искаме. Искаме!
Защото и да искат, им казаха че няма. Не просто им го казаха, ами и се изгавриха. Както и се очакваше. Който не протестира навреме, не го вземат насериозно никога.
И изведнъж говоренето – Няма да отстъпим от 20 лв на декар, изчезна в небитието и се заговори за всякакви други разводняващи неща. Политики, закони, работа за 200 години напред.
Достатъчно е да се прочетат исканията на БАК – най-безумни неща, 118 на брой, изпълнението на които ще отнеме 150 години евентуално, особено със скоростта и компетентността на сегашния министър и с пълната му неподкрепа от МС и НС.
Премиер, който няма да е премиер след 20 дни и министър, който няма да е министър след 20 дни, могат да ти обещаят всичко. Законите си имат нормативен път и те го следват. Обществено обсъждане, лобизъм, пленарна зала и т.н. Следват наредби за прилагане. Дори и за законът за кооперативите, който вече бил върнат от обществено обсъждане с милиони забележки, предстоят поне 2 години преди да бъде приет. Другите още не са тръгнали и към обществено обсъждане. Да подпишеш с хора, които след 20 дни си отиват, обещание, че тези закони някога ще се случат, е лесно, но нищо не гарантира.
А дори и да не си отиват, закон от министър не зависи. А това дали един закон ще е приет лобистки, защото сме уговорили нещо с министъра, е жалко. Министърът утре се сменя. Тебе не те уважават. Никой нищо не е спечелил. Законите си зависят от ежедневната работа на специалисти, не от бунтове.  А и това дали някой ще подпише нищо не гарантира. Едни от организациите ще подпишат, други – няма. Безсмислено е.
Новият Меморандум на правителството не предлага нищо различно от стария, дори предлага да ги „прецака“ допълнително. Даже не стана ясно Денков кого покани на преговори. Но някой НПО-та побързаха да приемат срещата. Без да се посъветват или поне без да информират и останалите протестиращи. Защото този протест е на цялото земеделие и в голямата си част е самоорганизиран. Ама то 500 млн. лв може и да няма, но 80, все ще намерят. Най-гадното е, че правителството лъже нагло, а лидерите ни се съгласяват да бъдат лъгани, защото нямат репутация и сили да не бъдат.
Единственият смисъл на този протест, е земеделците да запазят достойнството си, да докажат, че не се предават един друг и са силни. За да ги уважава всяко едно следващо правителство, независимо кой е министър, и да работи в тяхна полза.
И пари. Да, сега трябват много. Ако днес, бъде подписан нов Меморандум, можем да го кръстим съглашателство. А земеделците да забравят, че са силни и да разчитат на това дали актуалните им лидери се разбират с текущия министър или не. От тях си зависи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X