Интелиагро: Пазарът на етерични масла в България отбелязва спад през 2023 г.

Износът на етерични масла от България се забавя значително през първата половина на 2023 г. Пазарът на масла, различни от цитрусовите и ментовите очаквано се сви през 2022 г, и продължава низходящата си тенденция и през 2023г. Това сочат данни от последното изследване на „ИнтелиАгро“, относно производството на етерично маслени култури и масла през 2023г. Причините са както свръхпроизводство и презапасяване, така и високата потребителска инфлация в Европа и САЩ.

Секторът отчита като заплаха и предстоящите промени в европейската регулаторна рамка (CLP, REACH). Благодарение на усилията, които България положи в Брюксел, заплахата за сега е избегната, но възможността за негативен развой остава и се отлага във времето.

Секторът на лавандуловото масло се сблъсква със сериозни предизвикателства, като намалено търсене и низходящи тенденции в износа. За първото полугодие на 2023г. износът е с 40% надолу в обем при по-ниски цени спрямо 2022г. Площите намаляват с 45 хил. дка за година. Очакванията са тази тенденция да се задържи и през 2024г. Търсенето на вътрешния пазар намалява драстично и много от традиционните изкупвачи са свили в пъти преработените обеми лавандулов цвят. Там, където сделки все пак са сключени, изкупната цена на лавандуловия не покрива разходите на земеделските производители и отливът от сектора се очаква да продължи.

Високите запаси от нереализирана продукция оказват негативно влияние и върху пазара на нишови масла. Големия бум от периода 2016-2019 (2-5 пъти над обичайните площи) е последван от срив в производството при повечето нишови медицински и ароматни култури, като лайка, маточина, хизоп и др. и този срив продължава да се наблюдава и през 2023г.

Очакванията са процесът на излизане на производители от сектора на етерично-маслените култури да продължи и през 2024г. докато площите се стабилизират на здравословни нива. Подобни процеси ще се наблюдават и при преработвателните мощности, които са твърде много при настоящите пазарни реалности.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X