От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.

От 8 до 22 февруари включително започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г., като при необходимост срокът може да бъде удължен. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев при откриването на XXI-вото издание на Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2024“. Той  припомни, че подкрепата по държавна помощ от типа de minimis за покриване на част от разходите и осигуряване подготовка за 2024 г. е в размер до 7 лв. до 150-то пчелно семейство и до 5 лв. над 151-то.

Заместник-министър Стратев отбеляза, че пчеларството се е превърнало в динамично развиващ се подсектор на българското земеделие, с експортна ориентация и утвърден имидж. Ежегодно в страната се произвеждат между 10 – 12 хил. тона висококачествен пчелен мед, като над 80% от него е насочен за износ към постоянни и предимно европейски контрагенти.

„През последните няколко години земеделието беше изправено пред сериозни предизвикателства. С цел приспособяване на производителите в селскостопанския сектор, засегнати от кризата в резултат на военните действия в Украйна, беше осигурена извънредна финансова помощ по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, посочи още той.  През 2023 г. на сектора беше изплатена субсидия от над 16 млн. лв. по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане на земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“, към месец октомври 2023 г. са изплатени 6,2 млн. лв., така общият размер на средствата за сектора по тези мерки през 2023 г. възлиза на 22,5 млн. лв.

„Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2024“. се провежда със съдействието на Министерството на земеделието и храните, което се стреми да създава работеща нормативна среда за устойчивото развитие на сектора“, съобщи още заместник-министър Стратев. Той увери  присъстващите пчелари, че в лицето на Министерството имат надежден партньор и посочи още, че Плевен се превърнал в притегателен център на пчеларството, като по време на най-мащабния по рода си форум на Балканите  участват изявени представители на пчеларския бранш в страната, както  и редица чуждестранни лектори и гости.

Тази година на изложението се представят над 110 фирми от пчеларската индустрия от над 15 държави.

В заключение заместник-министърът поздрави гостите и участниците в събитието с предстоящия професионален празник на пчеларя Св. Харалампий – покровител на меда и пчеларите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини