Полски фермери блокираха жп линия на границата с Украйна и разтовариха украински товарни вагони със зърно

Фермери от Полша блокираха железопътната линия, стигаща до граничния пункт с Украйна – Медика, и отвориха украински товарни вагони, превозващи зърно, в знак на протест срещу вноса на евтини селскостопански продукти, предаде ДПА.

Видеоклип в социалните медии, излъчен по украинската обществена телевизия, показа как фермери разтоварват царевица от няколко товарни вагона от Украйна, докато пеят полския национален химн. Полицията отцепи част от района и призова демонстрантите да освободят релсовия път.

Украинската железница потвърди инцидента. Двата отворени вагона със зърно са пътували за Германия.

Общо на граничния пункт е имало около 40 украински вагона, превозващи селскостопански стоки. Полският железопътен оператор и украинското посолство в Полша са били информирани „за неразрешена намеса в работата на железницата“.

Акцията е част от националните фермерски протести в Полша. Те са насочени срещу селскостопанската политика на ЕС, но и срещу вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна.

„Ние, фермерите от цяла Полша, бяхме първите, които протегнахме приятелска ръка и казахме добре дошли на нашите братя от Украйна. И сега сме ощетени от тях“, каза Роман Кондров от инициативата „Измаменото село“ пред радио РМФ (RMF FM).

Полските фермери се оплакват, че Зелената сделка на ЕС им налага нови условия, докато зърно и други селскостопански продукти от Украйна, които се произвеждат по-евтино без да подлежат на същите условия, се допускат на пазара.

Министерството на външните работи в Киев призова Варшава да спре блокадите и да предприеме действия срещу „антиукраинската реторика“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X