ЕС облекчи частично изискванията за необработваемите земи само до края на тази година

На земи, предназначени за угар фермерите ще могат да гледат азотфиксиращи култури

Европейската комисия официално прие резолюцията, която частично освобождава европейските фермери от изискването да оставят най-малко 4% от земята под угар. Указът ще важи със задна дата от 1 януари 2024 година и само до края на годината.

Съответното съобщение за целта беше публикувано на сайта на Европейската комисия.

Както е отбелязано в него, частичното освобождаване се прави, за да се отговори на твърдото  настояване на държавите-членки на ЕС за допускането на по-голяма гъвкавост по този въпрос и за да „отговори по-добре на предизвикателствата, пред които са изправени фермерите“.

Какво може да направи един фермер и какво да избира?

Вместо да оставят земя под угар или да задържат непродуктивни елементи върху 4% от своята обработваема земя, фермерите ще могат да отглеждат азотфиксиращи култури като леща и грах, или покривни култури в тези участъци, но без употребата на продукти за растителна защита.

Тази промяна обаче не е задължителна за всички. И при желание някои фермери ще могат да продължат да поддържат тези земи под угар, каквото беше първоначалното изискване, се уточнява в съобщението.

Указът влезе в сила на 14 февруари и ще важи със задна дата от 1 януари до 31 декември 2024 г.

Припомняме, че въвеждането на тези промени е едно от ключовите искания по време на протестите в много европейски страни и ще е валидно само за настоящата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X