Роботи вършат селскостопанска работа в покрайнините на Шанхай

Земеделието на Китай е било тясно свързано с интензивния ръчен труд. Днес работата е много различна. Има и селскостопански роботи и всякакви други високотехнологични съоръжения, които отбелязват значителна промяна в селскостопанските практики в Китай.

Във фермата Diantian в провинциален Шанхай тази трансформация е осезаема. Там роботи, управлявани от инженери, са заменили конвенционалните работници.
Сред инженерите е Ли Вей, който беше забелязан да ръководи прецизно своя селскостопански робот, държейки дистанционното управление. Той е само един от над 70-е инженери, работещи в селската кооперация Diantian, където оризът е основната култура. През последните седем години те са се занимавали с научноизследователска и развойна дейност, което е довело до създаването на над 60 вида селскостопански роботи, способни да изпълняват задачи, вариращи от засаждане до прибиране на реколтата.

Роботите използват вериги, които могат сръчно да се движат по различни видове терени, докато тяхната операционна система с изкуствен интелект служи като мозък за планиране на движенията им.

Фермерите просто трябва да влязат в системата чрез минипрограмата WeChat на мобилните си телефони и да включат роботите.

– Израснал съм в провинцията и знам, че селскостопанската работа може да бъде изключително изтощителна – казва Уанг Джинюе, ръководител на земеделската кооперация Diantian. Роботите работят ефективно, прецизно и неуморно – казва Уанг, като отбелязва, че технологии като 5G, разпознаване на изображения и големи данни позволяват на роботите бързо да изчисляват разстоянието до културите и да постигнат бързо прибиране на реколтата за секунди.

Той каза, че роботите за плевене могат не само точно да разграничават плевелите от културите, но също така могат да насочват специализирани остриета за прецизно премахване на плевелите, добавяйки, че всеки робот за плевене може да работи осем часа с едночасово зареждане.

Земеделските роботи на Diantian Farm са оборудвани с китайската сателитна навигационна система Beidou, известна още като BDS. BDS се използва в повече от 100 000 комплекта автоматизирани системи за управление на селскостопански машини в Китай.

В цялата страна тече модернизация на селското стопанство. В Hanzhong, провинция Shaanxi, интелигентното оборудване направи отглеждането на зеленчуци по-икономично и ефективно. Тук автоматизирана зеленчукова ферма е постигнала безпилотно производство в целия процес на отглеждане на зелени листни зеленчуци. Площ за засаждане на зеленчуци, обхващаща около 13 хектара, изисква само петима фермери.

По-рано този месец Китай разкри своя „Централен документ №. 1“ за 2024 г., в който са изброени приоритетите за цялостно насърчаване на съживяването на селските райони през тази година. Документът призовава за консолидиране на подкрепата за селскостопанската наука и технологии и за засилване на изследванията върху основните технологии на ресурсите на зародишната плазма.

Според Министерството на земеделието и селските райони процентът на принос към научния и технологичен прогрес в селското стопанство надхвърли 62 процента през 2022 г., като общият процент на механизация за отглеждане и прибиране на реколтата достига 73 процента.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X