Търговците на дребно: По-строгите правила за веригата за доставки на храни няма да подобрят положението на земеделските стопани

На фона на призивите на няколко лидери на ЕС да преразгледат баланса на пазарните сили във веригата на доставки, асоциацията на търговците на дребно Eurocommerce призова да се избягват по-строги правила срещу транснационалните съюзи за покупки.

През последните месеци фермерите протестираха по улиците на няколко страни от ЕС заради нарастващите разходи и недостатъчната търговска защита, като политическите лидери в Испания, Франция и Германия обещаха да се справят с пазарната мощ на супермаркетите и хранително-вкусовата промишленост.

Испанският премиер Педро Санчес беше поредният, който направи ход, тъй като протестите ескалираха в Южна Европа, заявявайки, че правителството му ще засили националния закон за веригата на доставките на храни.

В края на януари германският министър на икономиката Роберт Хабек осъди силата на хранителната индустрия да определя цените на фона на протести в цялата страна.

Но най-силната позиция дойде на 5 февруари от френския президент Еманюел Макрон, който призова за по-силно законодателство на ЕС, за да се гарантира по-голяма защита на земеделските производители, икономически по-слабите играчи в хранителната верига.

Френският президент Еманюел Макрон призова за по-голяма защита на производителите на храни чрез закон „Европейски егалим“, позовавайки се на френското законодателство, което регулира търговските преговори със супермаркетите и производителите.

Макрон предложи да се оформят новите правила на ЕС за националния „Loi Egalim 3“, който е най-строгият в Европа, като не позволява на търговците на дребно и търговците на едро да се снабдяват с храни и други продукти в други страни от ЕС.

По този начин законът е насочен към съюзите на търговците на дребно, т.е. тези с различни национални участници, които се обединяват, за да създадат центрове за покупки в други държави от ЕС.

Ритейл индустрията побърза да реагира и да пренасочи вината.

Съюзите за търговия на дребно, предназначени да увеличат договорната сила в търговските преговори с големите преработватели на храни, са от полза за потребителите и „не са демонстрирали отрицателни ефекти върху земеделските производители“, заяви Eurocommerce – европейската асоциация, представляваща търговците на дребно и търговците на едро – в съобщение за пресата.

Проучване от 2020 г. на Съвместния изследователски център на Европейската комисия призна, че земеделските стопани обикновено са по-слабите страни в хранителната верига, изправени пред все по-концентрирани сектори на преработка или търговия на дребно.

Докладът също така предполага, че въздействието на съюзите за търговия на дребно върху земеделските стопани е трудно да се оцени и вероятно косвено, тъй като в Европа тези съюзи обикновено не се занимават с прясна продукция и не преговарят директно с производителите.

Eurocommerce призова политиците „да се въздържат от предприемането на непостоянни мерки под натиск“, добавяйки, че техните компании имат „малко преки отношения с фермерите, по-малко от 5%“.

Бизнес асоциацията посочи „големите международни доставчици на преработени продукти“   и техните „силни пазарни позиции“.

„Тези глобални доставчици продължават да правят значителни маржове“, се казва в прессъобщението, като се добавя, че европейските съюзи за търговия на дребно са един от начините за справяне с това.

„Соченето с пръст на определени участници в хранителната верига няма да реши проблемите, пред които са изправени много фермери и преработватели в цяла Европа днес“, заяви асоциацията на хранително-вкусовата промишленост FoodDrinkEurope в изявление пред Euractiv.

„Трябва да преодолеем тези свръхопростявания и да съсредоточим усилията си върху укрепването на веригата на стойността от фермата до трапезата“, добавят от FoodDrinkEurope.

Френският случай

Във Франция законът Egalim от 2023 г., който има за цел да подкрепи земеделските стопани в преговорите с другите заинтересовани страни във веригата за доставка на храни, изисква всички продукти, продавани във Франция, да отговарят на френските закони, дори ако продуктите са с произход от европейски центрове за покупки в Испания, Холандия или Белгия.

Миналия декември Eurocommerce поиска от Европейската комисия „да действа приоритетно“ срещу френския закон, „който ограничава свободата на търговците на дребно и търговците на едро да се снабдяват в единния пазар в нарушение на законодателството на ЕС“.

Законите на Egalim изискват операторите да вземат предвид увеличението на производствените разходи на земеделските стопани (суровини, енергия и др.) по време на търговските преговори. Последният закон на Egalim, Egalim 3, надхвърля обхвата на ограниченията за промоции за дистрибутори (максимум 34%). Цената на селскостопанските суровини като месо и мляко вече не може да бъде договаряна.

На равнище ЕС

Договорната сила на земеделските стопани на пазарите на храни е дългогодишен политически въпрос в дебата за ЕС.

През 2010 г. Комисията създаде форум на високо равнище за по-добре функционираща верига на предлагането на храни, след което стартира инициативата за веригата на доставки (2013—2019 г.); през 2016 г. работна група за селскостопанските пазари работи по темата, а накрая ЕС прие директива на ЕС, определяща общ списък на нелоялните търговски практики в хранителната верига през 2019 г.

В дебат в ЕП вчера заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович заяви пред евродепутатите, че изпълнителната власт на ЕС в момента инспектира прилагането на директивата в ЕС, като се стреми към „еднакво прилагане“ на правилата.

Директивата беше изцяло транспонирана в националното законодателство през 2022 г. и е малко вероятно в краткосрочен план Комисията да отвори отново кутията на Пандора на силно спорна тема.

„Наистина въпросът е спорен“, заяви евродепутатът Паоло Де Кастро пред Euractiv. Де Кастро беше докладчик на ЕП по директивата за 2019 г. „Не беше лесно“, припомни той, „защото разминаването във вижданията на заинтересованите страни беше много силно, както и между страните-членки, а също и в самата Комисия“.

„Сега имаме минимални правила на ЕС и надеждата е, че държавите членки ще ги приложат изцяло“, заключи Де Кастро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини