Алжир е внесъл рекордните 8,6 милиона тона пшеница през настоящия сезон

Според прогнозата на FAS USDA, Алжир ще внесе рекордните 8,6 милиона тона пшеница през 2023/24 г. на фона на недостиг на собствено производство и стабилно търсене от страна на потребителите.

През финансовата 2022/23 г. вносът на пшеница в Алжир възлиза на 8,141 милиона тона, а през следващия сезон може да намалее до 8 милиона тона поради увеличаване на вътрешното производство на пшеница от 2,7 на 3 милиона тона.

През настоящия сезон Руската федерация влезе в списъка на основните доставчици на пшеница за Алжир, измествайки Европейския съюз от водещата позиция.

В края на 2020 г. Алжир увеличи разрешеното съдържание на повредено зърно от 0,2% на 0,5%, отваряйки пазара си за пшеница от Черноморския регион. Оттогава Руската федерация засили доставките на пшеница за страната и продължава постоянно да ги увеличава, измествайки традиционните за алжирския пазар доставчици от Франция.

 

Експертите на FAS USDA смятат, че вътрешното потребление на пшеница в Алжир ще бъде доста стабилно с тенденция на постепенен растеж в бъдеще. През настоящия сезон тя ще възлиза на 11,2 милиона тона. Значителни промени в мелничарската промишленост, която включва 432 предприятия, не се очакват през следващите няколко години.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X