И в България: Изкуствен дъжд ще спасява реколтата от суша

За първи път у нас изкуствен дъжд ще спасява земеделски площи, застрашени от сушата. На летището край русенското село Щръклево беше тествана нова експериментална технология за предизвикване на валежи.

Подобни системи за борба с климатичните промени от години се прилагат успешно в държави като Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

„Машината за дъжд“ всъщност е самолет, натоварен със специални резервоари, произведени в България. Във въздуха те разпръскват миниатюрни частици сребърен йодид, който се свързва с водните пари и ги превръща в дъжд. Процесът отнема няколко минути.

„Могат да се „засеят“ десетки хиляди квадратни километра дори с един полет. На самолетите също има монтирани радари, които ни помагат в непосредствена близост пред самолетите да оценим кои облаци да „засеем“, заяви Денислав Бончев, метеоролог.

Модерната система би могла да се приложи и в борбата с градушките, но тогава химичният реагент трябва да е в по-големи количества.

„Това са аерозолни микрочастици, които служат за изкуствени кондензационни ядра съответно при градушките – намаляват размера на градушката“, допълни Виктория Пенчева, метеоролог.

Опити за предизвикване на изкуствен дъжд се правят и в съседна Румъния.

„Румънците са много доволни и планират в скоро време да го превърнат в една дългосрочна програма, като имат много положителни резултати“, каза още Денислав Бончев, метеоролог.

Експериментите с новата технология у нас ще продължат и през лятото, докато стане ясно дали ще бъде въведена в земеделския сектор.

В същото време сушата тревожи стопаните в Добруджа, където от началото на годината са паднали само 22 литра дъжд. Заради топлото време пшеницата е останала активна през зимата и предстои оглед на посевите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X