От началото на сезона Русия е изнесла около 53 милиона тона зърно

От началото на сезона Русия е изнесла около 53 милиона тона зърно, което е значително повече от миналата година. В същото време структурата на износа се промени: значително се увеличиха доставките на неосновни зърнени култури – овес, ръж и др., Тоест, тече търсене на ниши. Това каза независимият експерт по зърнения пазар Александър Корбут по време на конференцията „Агроинвеститор: PRO Животновъдство и фуражи“. По думите му през този сезон за външните пазари са експедирани 659 хил. тона нишови култури, което е 2,3 пъти повече от година по-рано, когато са доставени 282 хил. тона.
Корбут отбеляза, че износът на зърно се е увеличил главно в началото на сезона, след което е започнала стагнация. „Ще има ли по-нататъшен ръст? Страните вносителки нямат много пари, така че не виждаме увеличение на цените на зърното, достигнахме 210 долара за тон  от $200. И досега провеждащите се търгове показват, че нашите ключови вносители от Близкия изток искат пшеница на цени от $203 до $211 за тон FOB Новоросийск“, отбеляза той.
Корбут добави, че не вижда фактори за значително увеличение на цените на световния пазар: новините, които се появяват (например за намаляване на реколтите поради метеорологичните условия), бързо се разиграват. „Съответно ще започнем новия сезон с ниски цени, а експортните мита ще тласкат все повече зърнения сектор надолу“, предупреди експертът. Според Корбут в бюджета са постъпили 600 милиарда рубли от експортни мита върху зърно и слънчогледови семена, а всъщност повече са изтеглени, защото цените на вътрешния пазар са паднали. „Около трилион и половина са изпомпвани от растениевъдството. В същото време себестойността на продукцията расте и тази година, по мои оценки, растежът ще продължи, но в по-малка степен“, добави той.
Според Корбут износните мита сега формират около 40% от селскостопанския бюджет, така че те няма да бъдат премахнати. „Нито един нормален чиновник няма да откаже тези ресурси, въпреки че ще има някои корекции“, смята той.
Според прогнозата на експерта реколтата от зърно в Русия тази година, ще бъде 146 милиона тона, включително 94,5-95 милиона тона пшеница. „Това е умерена прогноза“, уточни той. През 2023 г., по данни на Министерството на земеделието са прибрани 147 милиона тона зърно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X