Грейнстор: Очаква се преструктуриране на зърнените пазари в Източна и Централна Европа

Компанията за съхранение и търговия със зърно „Грейнстор“ взе участие на едно от най-големите събития в сектора EuroGrainExchange, което се проведе в Букурещ, Румъния. Изпълнителният директор на компанията Стоян Вълев беше гост лектор на събитието.
Събитието се провежда за втора поредна година, като тази се организира изцяло от българските АгроПортал и Агрикор. То се отличава с  интересни лектори и много практическа информация, от които всички присъстващи могат да си изяснят зависимости около пазара на зърнени и маслодайни култури.
Някои основни очаквания за предстоящите тенденции в търговията със зърнени и маслодайни култури в страните от Източна и Централна Европа, които споделиха от „Грейнстор“ за земеделеца.бг са:
Украйна сее много по-малко зърнени култури и повече слънчоглед. За нова кампания 2024/25г. се очаква да преработва по 1.5 м.т. слънчоглед на месец. Ще изнася предимно олио и шрот.
Мито за износ на зърна от Русия към ЕС от €95 ще раздвижи пазара за премиум пшеници към Гърция, Италия и Испания. Това е шанс за БГ земеделците.
Полша активно разраства пазара си на пшеница към Западна Африка. За там не се минава през Червено Море и е шанс за износ на ЕС пшеница.
Сърбия отново започва да изнася по р. Дунав към Констанца след като баржите вече не са нужни да возят от Украйна към Констанца.
Нормализация на Черноморския пазар. Украйна ще изнася през черноморски пристанища, а не през Констанца или по р. Дунав.
В Румъния през настоящата кампания са били активни участници на пазара и са успели да продадат по-голямата част от стоката си. В страната има дори по-малки количества останали зърна от България, въпреки 3 пъти по-големия добив, които прави стандартно. Освен това поради топлото време и сушата вече имат сериозни притеснения за добивния потенциал на пшеницата. Наличен е и проблем и със сеитбата на царевица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X