Само извънредна комисия по земеделие в парламента може да спаси Кампания 2024 по заявяване на площите за подпомагане

Само работните дни от другата седмица остават за работа на българския парламент и както стана ясно, той ще трябва да се  разпусне, за да не могат политическите партии и групировки в него да оказват влияние на народонаселението по отношение на предстоящата предизборна кампания, която официално ще е от 9 май до 9 юни.

Това обаче означава, че отново едва в 59-тата минута ще трябва да се вземат всички мерки, от които зависи провеждането на Кампания 2024 по очертаване и заявяване на площите за подпомагане през настоящата година.

Не е готова обаче още нормативната база за целта, или по-точно казано не са приети поправките в Закона за подпомагане на земеделските производители, които трябва да  осигурят старта кампанията, но отново бяха оставени за последния момент.

Затова фермерите, а и администрацията още нямат на разположение пълната документация и нормативи, необходими за подаване на заявленията и очертаване на земеделските и екологични площи за кандидатстване.

След като вчера Комисията по земеделие, храни и гори в парламента сколаса да приеме на първо четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, сега до оставащите 5-6 дни на парламента предстои този законодателен текст да се довърши – тоест текстовете за поправяне трябва да минат и на второ четене в земеделска комисия, и после да влязат в парламентарна зала за гласуване.

От всичко това още днес се подразбира, че трябва да бъде пусната в сила отново юруш системата,  която много пъти спасява положението.

А за да стане факт всичко това, шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева няма друг изход освен да обяви, че през другата седмица, може би във вторник ще се наложи да бъде свикана извънредна комисия по земеделие, която да приеме закона на второ четене…И сигурно ден-два след това, преди да са се разпуснали депутатите, те ще трябва да приемат и в парламентарна зала текстовете на Закона за закрила на земеделските производители.

Работата отново ще се свърши в последната минута, но пък иначе  рискът за Кампания 2024 просто ще е огромен.

Сигурно всички от агробизнеса си спомнят, че и през миналата 2023 година, не бяха спазени никакви разумни срокове, които познаваме от по-предни години. През 2023 г. срокът за подаване на заявленията бе удължен до 21 юли и до тази дата земеделските стопани имаха възможност да подават и да редактират вече подадените такива за директни плащания.

Тогава пък се изчакваше нормативната база, но тя касаеше публикуването в края на юни в Държавен вестник  на допълнение на наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции, както и промени в наредба № 3.

И сега, както и тогава с промяна на датата за край на кампанията, е редно да се промени и датата към която се проверява възрастта на животните, което е условие за допустимост по някои интервенции. А се очаква да се изработят и правила и наръчник за кандидатите.

Бел. ред. Депутатите удължиха работно си време до изчерпване на точка пет от дневния ред на парламента – обсъждането на първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. Предложението за удължаване на работното време беше направено от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) и беше подкрепено от 117 народни представители, 40 гласуваха „против“, а двама се въздържаха.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини