Десислава Танева просто разби пасквила на БАК…

С истината за неграмотността на организацията още от Гранитната зала, та до днес

Председателят на Комисия по земеделие Десислава Танева преди минути изкоментира на фейсбук страницата си жалбата писмо на Българска аграрна камара, за което ние веднага написахме, че е напълно безсмислен опит да се попита за едни липсващи пари, за които истината се знае отдавна…че просто ги няма.

По повод сълзливият плач на БАК, че няма да допусне тревога у земеделските производители шефката на комисията по земеделие в парламента заявява:

„Не знам какво няма да допусне БАК, но със сигурност е допуснала да се подпише поредния меморандум, споразумение или нещо подобно с властта в лицето на Министерски съвет, Министерството на земеделието и храните, ДФ „Земеделие“ за изплащане на т.нар. украинска помощ, без да са бюджетирани средства за това.

И без в самото споразумение да има разписан механизъм за източника на финансиране на помощта.

И това е пределно ясно на всеки от подписалите го към момента /например министъра на финансите Асен Василев не е разписал това/, както и на всеки, който може да чете и разбира бюджетите на МЗХ и ДФЗ, те са публични.

Според Танева дори самият академик Денков, тогава премиер, ясно го е казал тези дни – чест му прави, че е казал истината.

Десислава Танева дори разяснява подробно, че в началото на предизборната кампания, а и в самия ход на такава кампания, вероятно неправителствената организация смята (почти правителствена в някои мандати), че размахвайки пръст на част от участниците в нея, ще замаскира „грамотността“ си по изготвяне на това споразумение като се изпълни целта му.

„Не, неграмотността не може да се замаскира, без значение от заплахи, пламенни речи и много снимки от Гранитна зала в Министерски съвет! Истината е пределно ясна на всеки, който може да чете: Необходимите средства за първия транш, който очакват съвсем справедливо земеделските стопани са над 250 млн. лв. или в този порядък, няма информация още за точните сметки след приключване на приема.

И тези средства НЕ СА специално бюджетирани по бюджета на ДФЗ, където им е мястото.

  • По бюджета на ДФЗ има бюджетирани в подобен размер средства, но за съфинансиране на европейските програми.
  • В хода на приемането на бюджет 2024 година и разразилия се дебат в пленарна зала за липсата на средства за украинската помощ в бюджета по ДФЗ, тогавашния финансов министър нееднократно застъпи тезата, че пари има и земеделците трябва да изберат – или инвестиционната европейска програма /в случая ПРСР и ПМДР/ или украинската помощ, въпрос на избор от самия сектор.
  • Този дебат също е публичен, има и стенограми.
  • За съжаление в момента течащите смени и влизащото служебно правителство възпрепятстват сформирането на Управителен съвет на ДФЗ, който единствен може да вземе решение за разпределянето на помощта според осигурения бюджет, без значение начина на осигуряването му – дали чрез промяна на бюджетираните вече средства по бюджет ДФЗ; допълнителен бюджет чрез ПМС, или и двете.
  • Т.е. по никакъв начин не може да се получат каквито и да е средства до 22.04.!
  • Земеделските производители, според Танева, имат нужда и трябва да получат тези средства…
  • Но подобни пасквили като този могат да служат само за предизборна кампания сред самите браншовици, но не и за друга цел, нито могат да помогнат – напротив, само могат да навредят в и без това трудната ситуация.

„Това в резюме произлиза от снимките в Гранитна зала в МС и шампанското по пищни партита, които нямат значение…“

Категорично и ясно казано…Нали?!

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X