Три руски региона обявяват извънредно положение заради студено време и измръзване на зърнените култури

Три от ключовите зърнени райони в Русия обявиха извънредно положение заради майските студове, които причиниха сериозни щети на посевите и ще доведат до намаляване на тазгодишната реколта, съобщи Ройтерс.

Извънредни мерки въведоха централните райони на Липецк, Воронеж и Тамбов.

„Студовете в началото на май доведоха до катастрофални последици. Трябва да разберем, че тази година реколтата ще бъде много по-малка от предишната“, каза Игор Артамонов, губернатор на региона Липецк, в приложението за съобщения „Телеграм“, преди да подпише извънредния указ.

В съседен Воронеж регионалното министерство на земеделието написа в „Телеграм“, че според предварителните данни площта на загиналите или силно повредени култури е надхвърлила 265 000 хектара.

На изток, в Тамбов, губернаторът Максим Егоров подписа подобна заповед, като администрацията му се позова на „ранните майски студове, които убиха реколтата и повредиха многогодишните насаждения“.

И трите региона са част от плодородния черноземен регион на Русия, която е един от най-големите производители и износители на зърно в света.

Освен зърно там се произвеждат култури като картофи, слънчоглед, захарно цвекло и плодове. От изявленията не става ясно как всяка от тези култури е била засегната от студовете.

Властите във Воронеж посочват, че щетите са причинени от замръзване през нощта на 3 срещу 4 и на 4 срещу 5 май, когато температурата на въздуха е паднала до -4,6 градуса по Целзий, а температурата на почвата до -5 градуса по Целзий.

В съобщението се казва, че обявяването на извънредно положение ще даде възможност на фермерите да „документират обективната невъзможност за постигане на целеви показатели“, които са длъжни да постигнат, за да получат субсидии, както и да кандидатстват за застрахователни плащания.

Властите в Тамбов съобщават, че температурите са паднали до -5 градуса по Целзий за четири нощи. Те допълват, че регионалното министерство на земеделието може да кандидатства пред правителството за субсидии.

Индустриалните анализатори регистрират студове в редица региони на централна европейска Русия, Волга и южната част на страната. Те казват, че сега регионите са изправени пред нова вълна от застудяване, което ще се отрази на състоянието на посевите след ранна, топла пролет.

Анализаторите вече намалиха прогнозите си за зърнената реколта през 2024 г. поради сухото време на юг, но влиянието на студовете все още не е включено в прогнозите.

В средата на април Министерството на земеделието заяви, че реколтата от зърно през 2024 г. може да спадне до 132 милиона метрични тона от 144,9 милиона тона през 2023 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X