Кампания 2024: СЕУ ще заработи до края на май

Твърде много хора, огромен интерес и различни, по-смели, от тези в страната, въпроси охарактеризираха последната среща на МЗХ с информационна цел към земеделските производители за Кампания за плащания 2024.

В три панела ведомството се опита да обясни на земеделските производители какво ще им се случва в предстоящата офанзива по очертаване на площите и подаване на заявленията им за директна подкрепа и обвързано подпомагане. По-нататък ще засегнем и трите, но сега се концентрираме върху новините и новостите за директната подкрепа.

Не можем да премълчим, че не му беше мястото зам.-министър Иван Капитанов да бъде изпратен от името на агроведомството, за да бере упреците и срама му относно Стратегическия план, но авторите и работещите по този план се спасиха, както сме забелязали, че най-често се случва, когато някой е забъркал нещо и иска да се покрие.

Капитанов все пак твърде овладяно проведе и доведе срещата до край, въпреки много емоции и избра начинът да се справи, като обясняваше на фермерите да изпращат писмено всичките си въпроси и казуси, понеже било много важно да се получат техните въпроси.

Те не скриха, че са си мислели, че все пак са поканени на информационна кампания от страна на МЗХ, която да им разясни всичко, което не им е ясно, а не на среща с поредното задаване и изпращане на въпроси, чийто отговор не се знае кога ще дойде.
Но както и да е …толкова си може МЗХ, толкова прави, коментираха възмутени фермери.

Специалистите от аграрното ведомство с презентациите си обясниха все пак какви ще бъдат новостите за 2024 г., след което селскостопанските производители направо ги заляха с въпроси, на повечето от които за съжаление отговорите не можаха да дойдат.

На повечето въпроси отговори нямаше, а препоръка да пишат до ведомството и фонда за това, което ги интересува

По-гласовитите фермери и фермерки не скриха, че това правят от месеци, ама файда никаква не виждат. В крайна сметка се получи нещо като витиеватата хумористична ситуация, която би могла да се опише с една фраза, осмиваща един от мобилните оператори, която населението преведе по начин, какъвто чувства, а именно „Вашето изнервяне е важно за нас!“

Месеци наред изпращаме въпросите си, казаха по-емоционални производители, но ефектът е един и същ, няма какво да научим. Какво все пак става ясно от презентациите на експертите, защото за неясните неща можем да изпишем много

Стартирана е нотификацията за последното изменение на Стратегическия план най-сетне. Все още от ЕК нямаме официално одобрение, то се очаква да дойде в края на месец май.

Наредбите с номера 3 и 4, които бяха качени за обществено обсъждане до 20 май и за които изтекоха сроковете, вече се допълват, подготвят и пишат.

Относно т.нар. украинска помощ са изплатени средствата на 99% от допустимите бенефициенти, като при някои продължават проверките. В залата имаше фермери, които не са получили парите си, стана ясно, че това е защото са прекратили дейността на стопанството си. А такива не са малко.

По втория транш на доходите за устойчивост се каза, че второто плащане вече е преведено.

Относно 2-те държавни помощи за свине и птици, придвижени са, днес изтича срокът за кандидатстване и предприятията да очакват средствата.

Нотифицира се в момента помощта за напояване – очаква се одобрената й нотификация, а след това и да се напишат правилата за кандидатите, които ще се съревновават за утвърдения бюджет от 16 млн.лв.

За секторите, които не бяха включени за подпомагане като недопустими по украинската помощ и обвързаното подпомагане, като картофите, както и черупковите плодове, и гъбите, вече има положителни новини и дори е приет бюджет – за картофите е 7 млн. лв. А иначе с общо 13 млн. лева ще бъдат подпомогнати производителите на картофи, черупкови плодове и гъби. Предстои условията да бъдат одобрени и разгласени и да бъде пуснат прием.

Новост има за лозарите, по-точно за борба с неприятели по лозята – работи се активно по новата схема и се очаква в кратък срок и тази помощ да бъде нотифицирана.

По отношение на СЕУ, където най-много въпроси има зададени основно от зърнопроизводителите, които питат кога ще може да се работи в системата за очертаване, отговорът за тях е, че до края на месец май системата трябва да бъде пусната за всички стопани, които имат технически възможности да я ползват.

Зам. министър Иван Капитанов се опита да успокои духовете, като каза, че има закъснение и тази година по кампанията, но въпросът за новия екип на МЗХ ще е ведомството, както и ДФЗ да се опитат да с справят поне малко по-добре от миналата 2023 г., когато всичко приключи чак на 24 юли.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X