Въпросите на българските фермери, които останаха без отговор

Предстой голямо умуване по доста зададени въпроси, а време няма

Фермерите искат МЗХ да отговори на всички

След вчерашната финална среща на фермерите от Софийска област с експерти от Министерство на земеделието и храните, с която фактически приключи Кампания 2024, както написахме, останаха доста въпроси, на които никой засега не можа да отговори.

Зам.-министър Иван Капитанов препоръча на всички земеделски производители да ги зададат на ведомството писмено…Но те пожелаха да не им се отговаря един по един на личните пощи, а отговорите да бъдат публикувани на сайта на Стратегическия план и МЗХ, за да могат да ги прочетат всички и да се ориентират за подобните казуси.

Кои са въпросите, които засега останаха без отговор от администрацията

За тях между другото стопаните се опасяват, че ако не бъдат решени като общи казуси преди края на кампанията, пак ще доведат до тяхното санкциониране, което се е случила вече през 2023 година.

Оказа се, че много от фермерите имат проблеми със заявяването на пасищата и ливадите и в тази сфера бяха голяма част от питанията им.

И така…

Когато начинът на трайно ползване /НТП/ е ливада, а физическият блок ФБ-ПМЛ е пасище и в системата се оказва, че не може да се заяви като ливада, как трябва да постъпи фермерът?

И защо е възможно ливадите да влизат в слой пасища.

В списъка с торовете, които могат да се ползват от фермерите има торове, които не съдържат азот. Те обаче отлично помагат на растенията да усвояват азота. Ще бъдат ли наказвани производителите,  ако заявят съответната интервенция или мярката с тор от списъка, който не съдържа азот.

За засаждането на дадени култури, в случая става дума конкретно за чесън, земеделският производител има съответен технологичен срок и той е в края на септември. Пита как да обработи почвата дотогава и да отговори на изискванията за предишната стопанска година? Според него земята не може да остане до есен с тревна покривка незасята, как трябва да постъпи, за да не бъде санкциониран.

Фермер притежава земеделски земи с висока природна стойност-ВПС, които и тази година не излизат в системата, а причината е, че често се явяват някои сенки при  заснемането, които заблуждават и експертите. Въпросът му е ще бъде ли отново санкциониран.

Често маломерни имоти, в случая става дума за имот от 1,8 дка, попадат в два физически блока и когато започне да се очертава, дава фатална грешка.

Ще се издаде ли разрешение и кога  да не се режат физическите блокове, а да може да се изчертава изцяло въпросният парцел, пита фермер.

Доста  стопани искат да знаят кога ще бъдат правени проверките  на място и те ще бъдат ли навреме уведомявани,  ще знаят ли предварително за това. Фермерка се оплаква, че едва на 30 април тази година са й се обадили изненадващо за проверка от днес за днес, и то относно  проверки, които са започнали  още през декември 2023 година.

Земеделски производители от Костенец, но и от много други райони, почти масово, казват, че стопанисват ливади, които косят. Но масово незаконни коне, които нямат ушни марки, влизат и опасват, а фермерите биват санкционирани заради наличието на следи от животни.

Кой ще вземе съответните мерки, защото кметовете, макар и задължени отказвали и казвали  на стопаните да си пазят ливадите сами.

А БАБХ досега не е взела никакво отношение относно животните без марки, които явно са незаконни.

В т.нар. Украинска помощ, явно поради недоглеждане, от зърнено-житните култури не са включени ръж, тритикале и овес.

По този повод фермерите очакват бърз отговор, а зам.-министър Иван Капитанов от името на ведомството само успя да им съобщи, че ще трябва да се мисли явно за помощ де минимис за тези култури.

Стопани имат въпрос за семената, които се ползват при обвързаната подкрепа, проблемът е, че те нямат сертификати?

Фермери, ползващи дивечовъдни ниви се оплакват, че имат голям проблем – с измененията в закона за земята могат да бъдат премествани на друго място, а на тяхното идва друг стопанин и изорава. Кой ще бъде санкциониран в случая питат те, защото досега само те са били потърпевшите?

И така нататък…следват още доста въпроси, зададени от фермерите, на които очакват бързо да им се отговори.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X