Цените на световните зърнени пазари продължават да спадат

През втората седмица на юни цените на много от основните стоки на световните зърнени пазари продължават да спадат, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ). Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени дърпат надолу и тези на другите стоки.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с нови 9 долара до 241 долара за тон за доставка през юли, във Франция пшеницата също поевтиня с 9 евро до 235 евро/тон. Украйна държеше доскоро най-ниските котировки и след като навакса, сега остана без промяна на старата си цена от 230 долара за тон, също като Русия, която за втора поредна седмица остава с нулева промяна на 232 долара  за тон.

Движението при царевицата е минимално. В САЩ цената се запази на 196,00 долара за т, във Франция тя поевтиня с 3 евро до 204 евро/т. В Русия цената на царевицата е 189  долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна се качва тази седмица с 4 долара и достигна 200 долара за тон за доставка юни-юли, а рапицата на борсата „Юронекст“ (Euronext) за доставка август сега спада с нови 6,25 евро до 468,25 евро/тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха  множество колебания и за доставка през юли тази седмица са със сериозно понижение от 40 долара до 1010,00 долара за тон. Рафинираната захар тази седмица поскъпна с 6,60 долара за доставка  през август, като достигна до 567,40 долара за тон на борсата в Лондон.

Търговията със зърно на  Софийска стокова борса остава спокойна, като котировките при някои бяха леко във възходяща посока и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на цена 388 лв./т доставка DAP, офертите „продава“ за маслодаен слънчоглед са между 830 и 855 лв./тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350 – 375 лв./т, а фуражен ечемик в диапазона 340 – 360 лв./тон.

Цените на основните стоки на ССБ са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв./л, както и нерафинирано такова на 1750 лв./т.ъ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини