SovEcon: Руският износ на пшеница през май ще бъде близо до рекорда

През май Русия може да повтори миналогодишния рекорд за износ на пшеница от 4,1 милиона тона, очакват експерти от SovEkon. Средно за пет години износът на руска пшеница от страната през май се очаква да бъде близо до рекордни нива предвид високата й конкурентоспособност.

Конкурентоспособността на руската пшеница се е увеличила значително. Към средата на май руската пшеница се предлагаше на $238/т FOB, $21 по-евтино от френската пшеница. Спредът между руската и европейската пшеница е на толкова високо ниво за първи път от края на юли 2023 г., когато сделката за зърно беше анулирана.

Основният източник на подкрепа за котировките бяха влошаващите се перспективи за реколтата в Русия. На фона на метеорологичните аномалии в централната и южната част на страната SovEcon понижи прогнозата си за руското производство на пшеница от началото на май със 7,2 милиона тона до 85,7 милиона тона.

На фона на влошените перспективи за новата реколта търсенето от страна на купувачите на пшеница се засили. На 8 май египетската компания GASC закупи 300 хиляди тона руска пшеница и 60 хиляди тона румънска пшеница срещу 120 хиляди тона украинска пшеница на 16 април. Средната цена беше $279/t (CFR, плащане 270 дни) срещу $256/t през април.

Привлекателността на руската пшеница за купувачите може да се увеличи на фона на забавянето на украинския износ. Към 17 май от страната са изнесени 0,8 млн. тона пшеница, с 29% по-малко от месец по-рано.

Активността на руските износители също нараства спрямо миналия месец. Обемът на сключените договори за продажба на руска пшеница към 21 май възлиза на 1,9 милиона тона спрямо 0,9 милиона тона месец по-рано. Износителите се оживиха на фона на раздаването на допълнителни експортни квоти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X