Страгегически ход за повишаване на световните цени на карбамида предприе Китай

Неотдавнашното съобщение на китайските производители на торове за забавяне на износа на карбамид може да се тълкува като изчислен ход, който да повлияе на световните цени на уреята.

Тъй като вътрешният пазар е адекватно снабден и търсенето на комбинирани торове намалява, китайските производители изглежда се възползват от възможността да засилят позицията си на международния пазар на карбамид.

Вчера китайските производители обявиха допълнително забавяне на износа на карбамид.  Китайските производители отложиха износа, когато сегашното вътрешно предлагане на карбамид е сравнително адекватно, като производството се увеличи с около 2 милиона тона от януари до април в сравнение с миналата година и мащабният пролетен сезон на оран практически приключи. Търсенето от заводите за комбинирани торове е намаляло.

Според експерти това е стратегически ход, който засяга световните цени. Китайските производители търсеха начин да повишат международните цени на карбамида. Целта им беше да използват силата си на международния пазар на карбамид и успяха.

Те знаеха, че цената на FOB е по-висока от цената на международния пазар, като цената на FOB в Китай е около 330 долара (цената за производство на карбамид в Китай е около 285 долара) и нямат шанс за износ.

Докато цените на карбамида в Египет нарастват поради търсенето от миналата седмица и тази седмица египетското правителство намали доставките на газ за производителите на карбамид с 20%, което доведе до повторно покачване на цените на карбамида тази седмица.

Китайците се възползваха от тази тенденция и обявиха забавянето на износа, за да продължат тази възходяща тенденция и да засегнат други региони, което доведе до повишаване на цените в Източна Азия, Бразилия, САЩ и САЩ.

Успешното забавяне може да доведе до ефект на доминото, с повишаване на цените на карбамида в Източна Азия, Бразилия и Близкия изток. Това може да стимулира Индия да навлезе на пазара, като в крайна сметка създаде сценарий, при който Китай се възползва от по-високите глобални цени в дългосрочен план.

По същество забавянето на износа на Китай изглежда е стратегически ход за използване на пазарното му влияние. В очакване на по-благоприятни условия Китай се стреми да максимизира потенциала си за печалба в световната търговия с урея.

Успехът на тази стратегия обаче ще зависи от редица фактори, включително реакцията на други големи производители на карбамид и дългосрочната динамика на световния пазар на карбамид.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X