Украинска компания направи 20 000 дка зеленчуци и 10 оранжерии и планира износ за цяла Европа

Южната аграрна експортна компания (ПАЕК) планира да изнася около 30% от зеленчуковата реколта за Европа. Това заяви собственикът на земеделското стопанство Юрий Кормишкин, съобщава „Укринформ“.

„През 2024 г. увеличихме площта за отглеждане на овощни и зеленчукови култури до 2000 хектара в сравнение с миналогодишните 300 хектара. През 2022-2023 г. почти целият обем продукти беше насочен към вътрешния пазар за стабилизиране на цените и гарантиране на продоволствената сигурност на страната. Тази година ситуацията е много по-добра, защото земеделските производители разшириха площта за зеленчукопроизводство. Затова целим да изнасяме около 30 процента от реколтата в страни като Румъния, Гърция, България, Македония и други“, каза Кормишкин.

Сега фермата вече има добра реколта на моркови, лук, картофи продължават да узряват. Временното майско застудяване не засегна растенията.

Зеленчуците се отглеждат на напоявана земя: за това се използват както капково напояване, така и пръскачки.

През 2023 г. PAEK започна да преработва растителни продукти. Компанията е регистрирала собствена ТМ „SMAKOTA“, под чиято марка плодови и зеленчукови продукти ще продължат да се продават както в Украйна, така и в чужбина.
ПАЕК увеличи площта под зеленчуците до 2 хиляди хектара през 2024 г. и ще построи 10 оранжерии.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X