Земеделието се променя изключително бързо, технологиите не могат да останат същите

BTU е украински производител на микробни и ензимни продукти за селското стопанство, един от 25-е най-големи производители на биологични продукти в света, най-големият производител и износител на такива продукти в Украйна. Производителят има 25-годишен опит, повече от 500 служители (в групата от компании), собствени лаборатории и производствени линии. Портфолиото на предприятието включва повече от 60 продукта, използвани в органични и интегрирани технологии за хранене и растителна защита, както и за възстановяване на почвеното плодородие на обща площ от над 4 милиона хектара. BTU създава конкурентни екологични продукти, които възстановяват почвата, насърчават здравословната и качествена реколта, решават екологични проблеми и се грижат за здравето на хората и животните. BTU е единствената украинска компания, която стана член на Международната асоциация на производителите на продукти за биоконтрол (IBMA).

Дмитрий Черненко е агроном-консултант, отговарящ за международните партньори на компания. С него разговаряме на щанда на фирма Амитица по време изложението БАТА АГРО.

Разкажете ни малко повече за компанията и какво предлагате на земеделците

Компанията съществува вече повече от 25 години. Произвеждаме продукти на основата на микроорганизми – както на гъби, така и на бактерии. Портфолиото, с което разполагаме, ни позволява да се впишем във всяка една технологична схема за хранене и растителна защита на всички земеделски култури. На пазара в Украйна имаме почти 70 продукта. В ЕС имаме регистрация за 12 продукта. В България, заедно с нашия представител – компания Амитица, имаме регистрация за продукти като биодеструктора Екостърн,  мобилизатор на фосфор и калий Граундфикс, азотфиксатор Азотохелп, органичен прилепител Липосан, комплексен препарат за стимулиране и защита на растенията, Микохелп. Фитобакт, препаратът с микориза Микофенд и стимулатор за развитие на растенията Органик баланс.

Тези продукти могат да се използват както на малки участъци, така и в най-големите стопанства. Те са особено подходящи за тези фермери, които искат да произвеждат здравословна храна и се грижат за здравето на почвата си. Те все повече са склонни да използват биологични препарати, да намаляват минералните торено, и да заменят обработките във вегетация с биологични продукти. Голям плюс на биологичните препарати е, че те могат да се използват по време на прибирането на реколтата и нямат карантинни срокове нито остатъчни вещества.

Подходящи ли са зърнопроизводителните стопанства?

Да. Особено деструкторите и фосфорно-калиевите мобилизатори. Те помагат да се спестят значителни суми от минерални торове. С тяхна помощ се намалява обема на използваните минерални торове с 20-30%, използвайки само 3 литра от препарата Граундфикс. На голямо търсене се радват и азотните фиксатори. Сега те са тренд на пазара, но ние предлагаме този продукт вече повече от 10 години. Сега започнаха да се появяват такива продукти и на други компании. Те сигурно са добри, но ние имаме натрупан 10-годишен опит и сме постигнали високи и гарантирани резултати.

Трудно се убеждават земеделците, че ако нещо не е химия, то работи…

През 80% от нашето работно време ние не сме в офиса, а на полето с нашите клиенти. Ние вече работим в над 20 държави по света. Не само в Европа, но и в Азия, сега излизаме на пазара в Латинска Америка, на пазарите в Африка. Във всяка страна избираме най-подходящите за конкретните почвено-климатични условия препарати.

Вярно е, че действието на химията се вижда веднага. А биологията трябва да се обяснява на хората и резултатът се вижда малко по-бавно. Резултатът е същият както и при използването на химическите препарати. Само че трябва да се почака малко повече – от 3 до 7 дни, за да могат промените да се забележат и визуално.

Какво отличава вашата компания?

Ние сме много гъвкава компания по отношение на подхода си за всеки конкретен пазар. Малко са в света компании като нашата с 25-годишен стаж в сферата на биологичните препарати и работа с бактерии в селското стопанство. Ние знаем точно какво ще работи в климатичните условия на всеки един клиент. Не предлагаме веднага всичко от портфолиото си на всекиго. Знаем конкретно кои продукти ще бъдат ефективни, икономични и удобни за използване на всеки пазар. Имаме топ препарати, които се представят отлично на всички пазари винаги. Това са органичният прилепител Екосан, азот фиксаторът Азотохелп и препаратът Фитобакт. Тези продукти по принцип работят отлично винаги и навсякъде.

Що се отнася до продуктите, които се използват за почвено здраве, те също имат над 95% успешен резултат. Проблемът, наистина е, че фермерите искат да видят резултат бързо. Но действието на почвените препарати се измерва с месеци. Качествените показатели на почвата се формират стотици години. Да внесеш еднократно един препарат и да покажеш, че в почвата са настъпили кардинални промени не е възможно. Така не става никога. Така в природата не работи. Това е екосистема, която има нужда от помощ, квалифицирана и правилна.

Това не е ли твърде сложно за земеделците?

Не, но всичко зависи от персоналните качества на всеки. В България, както и в други страни, с рискови условия за земеделие, всички пробват но-тил. Пътят от началото до истинския но-тил не изминават всички, обаче. Защото първите 1-2 години може да има загуби. А не всички са готови за това. Мога да кажа, че в биологията този процес се случва по-бързо. Важно е, че работата с тези препарати е напълно безопасна. В Украйна беше трудно да се намерят хора, които да искат да работят с опасни химикали на полето. А след като много фермери преминаха на биологични препарати, вече намират по-лесно такива специалисти, защото няма риск за тяхното здраве.

Работи ли но-тил?

В Европа има три лидера в но-тила  – Казахстан, Украйна и България. В останалите държави няма такова количество фермери, които да работят по системата но-тил. България в тази посока е много напред. Вероятно за България с нейните почвено-климатични условия, но-тил е добра система.

Все повече ще се преминава към въглеродно земеделие и въглеродни сертификати, помагат ли вашите препарати за натрупването на въглерод в почвата?

Участваме в много международни програми за въглеродно земеделие и почвено здраве. Да, използвайки биологични продукти може да се повиши секвестирането на въглерод в почвата. Има много фактори, които оказват влияние, разбира се. Почвените бактерии са особено благоприятни за този процес.

Възможно ли е да се прави земеделие без здрава почва?

Това, което наблюдаваме в световен мащаб е падане на качествените показатели на почвите. Дори в Украйна, където се смята, че почвите са високо плодородни. Това не е вярно. В някои региони е така, но основната част от почвите в страната не са подходящи за земеделие. Има много райони с песъкливи почви, където в горещи лета, царевицата не дава повече от 4 тона от хектар.

Ако говорим дали може да се прави земеделие и да се отглеждат култури без минерално торене и химия, то отговорът е да. Ние имаме много примери в Украйна. Имаме стопанства от 50 000 дка, 70 000 дка, 150 000 дка,  биологични стопанства, които използват само природни вещества както за храненето, така и за защита на културите. Едно от тях е едно от най-старите стопанства в Украйна – те отглеждат биологична продукция през последните 50 години. Използват предимно наши продукти. Те вече не използват продукти за почвата, защото ние смятаме, че биоценозата при тях вече е създадена и само помагаме с вегетацията и защитата и стимулиране на по-доброто развитие на растенията.

Например, конвенционалните стопанства в Украйна прибират по 350 тона рапица от хектар, а те прибират 270-300. Но трябва да се има предвид, че разликата в цената на органичната рапица и конвенционалната напълно компенсира и превъзхожда разликата в добивите.

Колко години отнема, за да се създаде биоценоза?

Биоценозата е процес, който никога не спира. Той се формира с десетилетия и стотици години. Ще дам пример с един от най-големите агрохолдинги в Украйна – Кернел. Те използват нашите продукти. Те имаха проблем с царевицата и не знаеха как да се справят с тази болест. Започнаха да използват нашия деструктор и ако полето беше заразено на 70%, то след 4 години те имаха само единични показатели на заразяване. Тоест, за 3-4 години ситуацията може да се промени отлично.

Защо избрахте в България да работите с фирма Амитица?

С Амитица работим вече 5 години. Амитица е достатъчно последователна и знанията на всички нейни сътрудници са на много високо ниво. Те знаят във всяка една ситуация какво да посъветват земеделците. Амитица е на пазара вече 30 години и знанията и опитът, който са натрупали са безценни. Дори и ние се учим от тях.

При биологичните препарати не можеш просто да продадеш препарат и да оставиш земеделеца насаме с него, трябва да се даде технология, да се проследи процеса. Ние никога не правим продажба заради продажбата, ние се стремим да помогнем.

Какво се случва в земеделието в Украйна в момента?

Регионите, които не са засегнати от военните действия работят, развиват се. Всички знаем, че икономиката трябва да работи. Ако икономиката ни спре и Украйна няма да я има. Надяваме се, че нещата ще се подобряват и нашата евроинтеграция ще се отрази положително на страните от ЕС.

Има големи климатични промени, обаче. В много страни това, което се е правило преди 5 години, вече не може да се прави тази година. Климатът се променя много силно. Само до преди 5 години в Украйна имаше снегове през цялата зима. В последните години имаме 2-3 дни сняг или дъждове, и после е топло. Това е нехарактерно за Украйна. Виждаме същото в Германия и в Полша. Зимите са по-топли. А през пролетта, когато рапицата цъфна в Полша и Германия, температурите падаха до минус 3 градуса. Всяка следваща година има нови предизвикателства пред земеделците. Затова ние пренасяме практики от по-топлите страни на север.

Как ще реагира земеделието в Европа на тези климатични промени?

Фермерите ще трябва да се нагодят. Да променят култури и технологии.

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X