Китай за първи път одобри безопасността на генетично модифицираната пшеница

Ройтерс съобщи миналата седмица, че „Китай е одобрил безопасността на генетично модифицираната пшеница за първи път, тъй като Пекин се движи предпазливо напред с търговското отглеждане на генетично модифицирани хранителни култури“.

Миналата година Китай увеличи броя на разрешителните за използване на генетично модифицирана (ГМ) царевица и семена от соя, които имат високи добиви и са устойчиви на насекоми и хербициди, за да гарантира продоволствената си сигурност, но употребата им остава бавна и предпазлива поради опасения за въздействието върху здравето и околната среда.

Тази година вече беше съобщено, че Министерството на земеделието на Китай е одобрило вътрешното производство на още шест сорта генетично модифицирана царевица, два сорта соя и един сорт памук, както и още два сорта генетично модифицирана соя.

През декември 2023 г. Китай издаде лицензи за първата партида от 26 компании за отглеждане и продажба на ГМ царевица и семена от соя в страната след години на експериментални тестове.

Според някои доклади Министерството на земеделието на Китай е отделило само около 267 хиляди хектара за засяване на ГМО царевица през 2024 година. По-бавното от очакваното приемане разочарова компаниите за семена, които се надяваха да увеличат приходите си на фрагментиран, силно конкурентен пазар. Като цяло обаче Китай настоява за увеличаване на добивите тази година, за да гарантира продоволствената сигурност, и иска да намали зависимостта от вноса на соя и зърно, който сега възлиза на повече от 100 милиона тона годишно.

Bloomberg съобщи през януари, че доставките на соя за Китай са нараснали с 11% през миналата година до 99,41 милиона тона, което почти се равнява на най-високата стойност за всички времена от 2020 г. Следователно всяко увеличение на реколтата в рамките на страната може значително да намали покупките на световния пазар.

Намаляването на покупките на Китай от световния селскостопански пазар може да има особено значително въздействие върху американското селско стопанство, тъй като Китай е най-големият експортен пазар за САЩ, според FAS USDA. През 2023 г. обемът на износа на соя от САЩ за Китай ще бъде 15,16 милиарда долара, а на царевицата – 1,65 милиарда долара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X