Евростат: Румънските и българските крави дават най-малко мляко

Румъния е на последно място в ЕС по производство на мляко на глава крава с добив от 3367 килограма мляко на глава, според официални данни за миналата година.

Производството на сурово мляко в Европейския съюз се оценява на 160 милиона тона през 2022 г., което представлява годишен спад от 0,3 милиона тона, въпреки че производството на мляко на крава продължи да нараства миналата година, достигайки 7653 килограма мляко, според данните, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

Сред страните членки производството на мляко на крава е най-високо в Дания (10 187 килограма) и Естония (10 128 килограма), а най-ниско в България (3 621 килограма) и Румъния (3 367 килограма).

По-голямата част от производството на сурово мляко в Европейския съюз е било доставено на мандрите миналата година и само 9,8 милиона тона са били използвани от фермерите, като са били консумирани от фермера и семейството му, или са продадени директно на потребителите, или са използвани като храна или преработени директно.

От 149,9 милиона тона мляко, доставено на млекопреработвателните предприятия миналата година, 145,6 милиона тона са краве мляко, а останалото е овче, козе или биволско.

Сред другите продукти, миналата година са произведени 22,5 милиона тона краве мляко за потребителите.

ред страните-членки на ЕС миналата година Германия е най-големия производител на потребителско краве мляко (19% от общото количество в ЕС), масло (20%), кисело мляко (29%) и сирене (22%). Франция е вторият по големина производител, както на масло, така и на сирене (18% от общото количество за всеки продукт).

Заедно Германия, Испания, Франция, Полша и Италия са произвели две трети от кравето мляко за пиене, произведено в ЕС миналата година.  Холандия е вторият по големина производител на преработено мляко, четвърта на сирене и пета на масло, Ирландия е третият по големина производител на масло.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини