Даниел Минев, управител на Интерагри България: Оптимизация е най-важната дума в земеделието

Господин Минев, в каква посока се развиват технологиите в земеделското машиностроене и кои са тенденциите при New Holland?

Новите технологии в земеделието винаги са били основен фокус в работа на New Holland. През последните десетина години настъпи огромен пробив при използването на технологиите за прецизно земеделие. Ако преди 10 години един на всеки десет продадени трактора беше оборудван със системи за прецизно водене, GPS и картографиране, то днес вече 90% от машините са оборудвани в базова окомплектовка с тези системи. Това не прави такова впечатление за период от 1 година, например. Но когато погледнем период от 5-10 години, виждаме огромна разлика. Същата тенденция ще продължи и занапред. Автоматизацията при зърнокомбайните е впечатляваща. Това не е самоцел. Целта е постигане на по-висока производителност с по-ниски разходи за по-печелившо земеделие. Оптимизация е най-важната дума в земеделието.

Техниката в земеделието върви към автономност и много скоро нещата ще опрат само до нормативната рамка.

Предстои отварянето на програми за инвестиции в земеделска техника. Те помагат или объркват пазара?

Програмите помагат за модернизацията на земеделието. Но като всичко имат и плюсове и минуси. Начинът, по който се прилагат, създава  стихийност и непрогнозируемост на пазара, както и  нерегулярност в инвестициите на земеделците. Инвестира се в машини, които са субсидирани по програмите в конкретния прием и всичко друго остава на заден план. Всичко това създава голямо изкривяване на пазара. Би могло да се помисли за една по-голяма регулярност и широкообхватност на инвестиционните програми. Така че да може когато земеделските стопани имат нужда от съответната техника, те да инвестират и да получат субсидията.

Готови сме за предстоящите приеми, имаме техника. Сроковете за изпълнение на мерките не са толкова кратки, че да няма време да се поръчат машините. Но земеделците е добре да знаят, че не могат да разчитат винаги и по всяко време да има всичко налично в складовете. Разнообразието в техниката е огромно и не е възможно който и да било да поддържа абсолютно всичко на склад. Трябва да се планира. В идеалния случай земеделците трябва да поръчват това, което им е необходимо, а не да купуват това, което е налично.

Какво показа Интерагри на изложението БАТА АГРО?

По традиция на щанда представихме новостите от всички водещи брандове в нашето портфолио. Тази година щандът ни беше разположен на площ от над 1 600 кв.м. с прилежащо демо поле и включи повече от 50 експонати самоходна и прикачна земеделска и строителна техника.

В края на миналата година на Агритехника в Хановер, New Holland представи зърнокомбайн CR11, най-новата усъвършенствана версия на серията Гинес рекордьори. Новият CR11 надгражда успеха на настоящия водещ комбайн на New Holland, който се оглавява от CR10.90 и държи световния рекорд за най-много пшеница, прибрана за осем часа 797,656 тона, в продължение на почти десетилетие, считано от 15 август 2014 насам.

CR11 предлага ненадмината ефективност и рентабилност и невиждано ниски разходи за прибиране на реколтата на големите зърнопроизводители. Изцяло новият комбайн е проектиран и се произвежда в Центъра за върхови постижения в областта на прибиращата техника на New Holland в Зеделгем, Белгия. Благодарение на автоматизация от ново ниво, той предлага върхова производителност, като свежда загубите на зърно до пренебрежимо ниски стойности близки до нула, с най-добро качество на зърното и перфектно управление на остатъците.

CR11 ще бъде достъпен за продажба от края на 2024 г., а в България за първи път на щанда ни на БАТА АГРО през май посетителите на изложението видяха  на живо невероятната машина. За нас е голяма чест да представим в България единственият носител на златен медал от Агритехника на щанда на ИНТЕРАГРИ и очакваме огромен интерес към тази машина.

Друг акцент на щанда традиционно са интегрираните решения за лозаро-овощарство, които ИНТЕРАГРИ България предлага на българските фермери. В портфолиото от цялостни решения, предназначени за лозаро-овощарска обработка се включват уникалният по рода си гроздокомбайн BRAUD на New Holland, който освен прибиране на реколтата, съвместява редица други функции.  Със своите усъвършенствани технологии BRAUD замества капацитета на повече от 80 работника на ден при прибиране на реколтата. Друг основен акцент в портфолиото от лозаро-овощарски решения е Тракторът на годината 2023 в категория „Специализирани трактори“ – New Holland T4.100F. Към гамата специализирани трактори на New Holland предлагаме и пълна гама прикачна техника на водещата в сектора немска компания CLEMENS, специализирана в приложения за обработка между реда, в реда и на листната маса.

Също така, показахме и мощни иновативни разработки на трактори от серии T7 и T8, оборудвани с PLM, системата за прецизно земеделие на New Holland, фокусирани върху повишаване на ефективността, по-голяма производителност и по-добър комфорт на оператора.

На щанда ни бе изложен и първият трактор на метан в серийно производство New Holland Т6.180 Methane Power, единствен по рода си на световния пазар. Изключително екологична машина, част от стратегията на New Holland Clean Energy Leader, фокусирана в разработване на иновативните и чисти технологии за бъдещето на земеделието.

При прикачната техника в специално отделен сектор на щанда ни представихме богата гама машини от нашия партньор BEDNAR, като фокусът е поставен върху сеялка за директна сеитба DIRECTO. Разбира се, присъстваше и пълната гама машини за почвообработка и сеитба.

Представена бе и една друга водеща марка в портфолиото на ИНТЕРАГРИ,  KINZE – един важен за нас, дългогодишен партньор. Сеялките на американския производител KINZE са популярни със своето качество, здравина и прецизност на сеитба с над 99% точност.

Изложихме и богата гама от прикачната техника на NEW HOLLAND, представена за първи път у нас през 2021 г., отново на БАТА АГРО. Хедерите на MacDon също имат с какво да впечатлят нашите клиенти. Зелената линия на New Holland също заслужава внимание.

Какви са предизвикателствата на настоящата година?

2024 г. е белязана от изключителна динамика не само у нас, но и в световен мащаб. Притиснати сме от глобална икономическа криза, близо до нас се води война. Цената на земеделската продукция е ниска и всичко зависи от предстоящата реколта. Земеделците имат нужда от нови възможности за развитие.

В тази сложна и динамична обстановка, е важно да имаме фокус, който да следваме. Стратегически ИНТЕРАГРИ се стреми да добави стойност към земеделската техника, която предлага с нови бизнес услуги, качествено сервизно обслужване, промоционални условия, отговарящи на очакванията на земеделците, предсезонни кампании за резервни части и обслужвания, иновативни технологии, които правят работата на фермерите по-ефективна.

За нас, в ИНТЕРАГРИ, годината е белязана от редица промени и интензивно  развитие в множество направения. В края на миналата година New Holland се ребрандира, като интензивно въвежда иновации, които популяризираме и на нашия пазар. Увеличихме портфолиото си с още един ценен за нас стратегически бранд – немският производител на висококачествена прикачна техника за лозаро-овощарство CLEMENS. В началото на годината стартирахме и промяна на нашата бранд идентичност.

С какво още ще помогнете на българските земеделци в тази трудна година?

Разработили сме съвместно с нашите доставчици и партньори от финансиращите институции промоционални схеми за финансиране на техника. Имаме специална програма за зърнокомбайни, която сега е в разгара си. Имаме такива програми за високия клас трактори – серии Т6 и Т7, за пълната гама прикачен инвентар, за телехендлерите.

Сега стартираме и платформата Prosolutions, която е таргетирана да подпомогне дейността на производители, които не могат да инвестират в определен тип техника поради голямата стойност на тази инвестиция. Това е услуга с високоспециализирана техника. Стартираме с гроздокомбайн. Машината е оборудвана така, че може да прибира и други култури като касис, шипки и малини. Разработваме такива услуги и със зърнокомбайни, специализирана лозарска техника за почвообработка и растителна защита. Говорим за цялостна услуга – машина, оператор, екип, който поддържа машината, застраховка. Тази услуга е особено актуална с наболелия въпрос за работната ръка. Все по-трудно, скъпо и ненадеждно е прибирането на гроздето.  Една такава машина заменя от 80 до 100 души. Прибираме бързо и надеждно. Машината може да бере със и без очистване в зависимост от технологията на клиентите.

Ако обобщим, можем да кажем, че освен висококачествена и иновативна земеделска техника, ИНТЕРАГРИ развива и богата гама от услуги, включващи гъвкави възможности за финансиране, гаранционни пакети, пакети с отстъпки, както и професионални решения, съчетаващи технологии с професионална експертиза на нашия сервизен екип.

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X