Филип Лазаров, търговски директор на Варекс: Предлагаме безкомпромисно съотношение цена-качество. Винаги.

Господин Лазаров, кои от представените машини на щанда на Варекс на БАТА АГРО 2024 предизвикаха най-голям интерес сред посетителите?

Вероятно логичният завършек на обновяването на машините на Massey Ferguson през последните години. Започнахме през 2021 г. със серията 8S, последваха 5S, 6S, 7S и през настоящата година показваме като основен акцент на щанда ни 9S с мощност 425 к.с.. Това е продължение на премиерата на серията на Агритехника в Хановер. През октомври ще направим тест драйв на тези машини в няколко части на страната. Самите продажби на новата серия ще започнат в края на годината. Логично моделът е върху платформата 8700, която през последните 8 години е с много добро съотношение цена-качество и се ползва с прекрасна репутация сред земеделците. Машината е надградена по отношение на двигателя като конски сили. Още повече са занижени емисиите на вредните газове. Разходът на гориво е намален с 10%. Изцяло е обновен пакета за прецизно земеделие. Той вече включва не само автоматично водене с навигация, но и прецизно автоматично водене, секционен контрол, контрол на променлива норма, геолокация, трансфер на данни, възможност за дистанционна диагностика на машините. Машината е напълно съвместима с всички модерни инвентари. А те са тези, които определят новите технологии и тяхното приложение на полето. Варекс и Massey Ferguson по принцип са много атрактивни в този мощностен сегмент – 300-400 к.с.. Основната ни задача е да правим технологиите за прецизно земеделие достъпни и за по-малките и средни фермери. И в това отношение нещата ни се получават.

На БАТА представихме и новите флагмани на серии 8S и 7S 305 DynaVT и 7S210 DynaVT. Машините бяха боядисани в бял и черен цвят. Това са много търсени от земеделците машини по европейските програми. Те също са с 6-цилиндрови двигатели.

Джойнтвенчъра на AGCO с Trimble под бранда PTx ще бъде застъпен доста сериозно през следващите години в оборудването на всички машини. Инвестициите на концерна ще бъдат насочени в тази посока.

Това, което всички чакаме и което Massey Ferguson дължи на земеделците е трактор с мощност 500 к.с. +

Другият акцент на щанда на Варекс на БАТА АГРО е пръскачката Grim серия 10 Maxi, която е за първи път в България. Машината е оборудвана с бункер с капацитет 4500 л, двигател с мощност 205 к.с. IVECO, 36-метрови криле. В България е популярна серия 9 на марката. С бункер с вместимост 3000 литра и 30-метрови криле, с двигател с мощност 175 к.с. Марката е олекотена версия на самоходна пръскачка. Много адаптивна и функционална машина. Но тя също е предназначена за средните по мащаби стопанства. Може да изпълнява всякакви функции – пръскане с хербицид, хербицид+фунгицид, хербицид+фунгицид+листни торове, като може и да тори. Машината е с ниско позициониран двигател за добър център на тежестта. Стабилна машина за високоскоростно пръскане.

Другото важно на щанда ни е цялата гама на Claydon, отново с фокус върху средните ферми. Сеялки с работна ширина 3,4 и 6 метра в комбинация с прилежащите им почвообработващи машини и иглената брана. Миналата есен направихме десетина тестови сеитби. В момента посевите изглеждат много добре. Не по-зле от конвенционалните посеви на клиентите, при които са направени. Резултатите ще отчетем на жътва. Мотивацията произтича от обстоятелствата – при равни добиви и при равни резултати, при Claydon разходите за обработка и сеитба са до 4 пъти по-ниски.

Можем ли да обобщим, че Варекс предлага високи технологии, които оптимизират разходите и самите те са оптимизирани като цена, за да бъдат достъпни за средните земеделци?

Да. Във Варекс имаме две основни цели. Първата ни цел е да предоставяме технологични решения, които да увеличават производителността и да  снижават себестойността на производителите. Това е фундаментът. А второто нещо е, че правим така, че тези технологични решения да бъдат достъпни за земеделците и да имат отлично съотношение цена-качество, и повече земеделци да могат да си ги позволят.

В земеделието през последните години вече става пределно ясно, че единственото нещо, което може да се управлява са себестойностите. Никой не може да управлява цените на реализацията. Трудно може да се управлява и абсолютната стойност на добивите, те зависят от много обстоятелства. Затова при всички положения производството трябва да е при най-ниската възможна себестойност. А това при растящи цени на консумативите, се постига трудно и машините са решаващи.

Какви са очакванията на Варекс за пазара на земеделска техника и земеделието?

Който и да било производител трудно би могъл да направи някаква прогноза за глобалното развитие на пазара. В рамките на българския пазар можем да кажем, че преминахме през 2 сложни години. Сложни от чисто климатични условия. Имаше региони, които въобще не жънаха пролетници през последните 2 сезона. За сметка на това жънаха прилично количество есенници. Но изкупните цени са пределно ниски вече втори сезон. Геополитическата ситуация също не помага на пазара. До преди няколко седмици фермерите бяха доста унили, поради изключително дълго продължилата суша. В момента се появи някакъв оптимизъм. Има един друг момент, който е свързан с европейските програми. Знаем, че в такива години клиентите не са активни на пазара, а изчакват програмите.

Как се работи на толкова волатилен пазар?

Трудно се работи. Очакванията на нашите доставчици към нас –  дистрибуторите са да даваме сравнително стабилни прогнози относно доставките. В същото време реализацията на машините към крайните потребители е функция от случайни фактори. В момента този процес няма как да бъде прогнозиран и това изисква от нас да бъдем гъвкави. Справяме се. По принцип инвестиционните програми са страхотно нещо, те помагат много за модернизирането на стопанствата. Но няма нищо по-лошо за пазара от година преди и година след европейските програми.

Ще подрани жътвата. Готови ли сте?

Да, развитието на есенниците избързва с около 25 дни. Което е много. Вероятно жътвата в някои райони ще стартира още в средата на юни. Готови сме.  От наша страна няма да има никакви проблеми, важното е при земеделците на полето всичко да е добре. И съотношението добиви-цени да стане малко по-положително. Когато земеделците имат пазар всичко се получава.

Говорим досега само за зърнопроизводството, но и животновъдството е един важен сектор. Какво предлага там фирма Варекс?

Да, за животновъдството имаме доста комплексни решения. Имаме зелена линия, балопреси, фуражораздаващи ремаркета, миксер вагони. Предлагаме техника за всички размери и видове животновъдни стопанства. По програмите проектите на животновъдите са с предимство, а във Варекс предлагаме цялата необходима техника.

Интервю на Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X