Георги Панчев, търговски директор в Мегатрон АД: В земеделието навлиза ново поколение, което търси информираност

Господин Панчев, оптимист ли сте за цените на зърното в краткосрочен план?

За съжаление няма много предпоставки за оптимизъм в това отношение. Настроението на земеделците се вдигна с дъждовете, но цените на зърното не са удовлетворителни.

Нестабилната политическа обстановка също се отразява негативно на сектора. Тя винаги влияе пряко или косвено на всичко. Обявяват се приеми, обещават се резултати. От предишни приеми парите трябваше да са усвоени вече, а не са. Истината е, че от години не е имало толкова голям интерес от страна на земеделците към проектите, така както имаше сега по приема по НПВУ. Най-вече защото очакванията на хората бяха, че ще се повтори ситуацията от 2015 г., когато имаше огромни пари останали по мярка 121, които трябваше да се усвоят за 2 месеца.

В този труден за земеделците момент, Мегатрон предложи направо огромни финансови отстъпки от цената на машините по време на изложението БАТА АГРО…

Да, след доста дълги и тежки битки с доставчиците успяхме да ги убедим да направят огромни отстъпки, които важаха по време на изложението. Наистина положението с бизнеса на клиентите ни не е никак розово. Цените на зърното са ниски, а разходите са високи. Естествено, това води до силно ограничаване на инвестициите. От наша страна се постарахме да им предложим възможно най-добрите финансови условия. Това, което предлагаме е освен огромните отстъпки под формата на фиксирани суми – от 10 000 евро до 50 000 лв, но и успяхме отново да продължим лизинговите условия с една година гратисен период за комбайните. На 12-я месец има 10% вноска и се влиза в стандартен 5-годишен лизинг. Идеята е нашите клиенти да могат с минимални инвестиции да вземат машините, да работят тази година, а да започнат да ги плащат от догодина.

След изложението клиентите могат да разчитат на традиционно добрите финансови условия от Мегатрон. Надяваме се да предложим и още по-добри, ако успеем да се договорим с доставчиците.

Какви са новостите в John Deere и Мегатрон?

Нови машини на John Deere се очаква да излязат на пазара през 2025 г. В сериите Т, S, 6М ще има нови модели. Новото, което излезе тази година от компанията е най-големият четириверижен трактор на пазара с мощност 830 к.с. номинална мощност и максимална 915 к.с. той също ще бъде достъпен за поръчки от следващата 2025 г.

Новото в Мегатрон е, че изграждаме лаборатория за почвени анализи, тя е почти пред завършване. Основната причина за това е, че искаме да скъсим времето за анализите. Към момента това ни отнема към 20 дни с изпращането им в Германия. Което ни ограничава много, когато например трябва да сеем есенници след слънчоглед. Много е кратък прозореца между двете кампании и е твърде малко времето за предписанията за торене на есенници. Собствената лаборатория ще скъси изключително много този период за получаването на резултатите от анализите. Освен това ще можем и финансово да стабилизираме цените и да бъдем по-конкурентноспособни. През 2023 г германската лаборатория вдигна 4 пъти цената за един почвен анализ. А ние подписваме 4-годишни договори с клиентите.

Защо вървите в тази посока, вместо да останете доставчици на земеделска техника?

Стараем се да седим там, където сме добри. Прецизното земеделие е неразривна част от стратегията на John Deere. За да можем да направим пакета от услуги и да извлечем максимума от нашите машини с всичките функционалности на Оперативния център, ние трябва да се развиваме и да сме подготвени за прецизното земеделие. А важните неща предпочитаме да си ги правим сами. Затова работим в тази посока. Там е и бъдещето. Винаги се стараем да бъдем максимални професионалисти в това, което правим. Затова и не се хвърляме на нови доставчици на техника, с които да работим. От години в Мегатрон се стараем да не продаваме просто трактори и комбайни, а цялостни решения на нашите клиенти. С почвените проби, анализите и сканирането, ние предлагаме нещо, което е уникално на пазара – един пакет, който е строго фокусиран върху производствената система в земеделието.

Прецизното земеделие е нещо, което е необходимо на всеки един фермер поради простата причина, че дава информираност.  Почвени проби, анализи, записи в платформи като тази на John Deere, където можеш да се върнеш назад, да видиш сеитбени норми, да проследиш операциите – всичко това е информираност. Прави ми впечатление, че новото поколение, което идва, иска да взема информирани решения.

От опита, който ние сме натрупали до момента се вижда, че в цялата страна има свръхзапасеност на фосфор в почвата. Почти всеки наш клиент, ако реши да прави променливо торене, може да спести 30-50% от фосфора, който внася за една година. Навлизането на новото поколение в земеделието се усеща все повече. Новите технологии се приемат все по-добре, търсят се. Те разбират, че тези инвестиции се връщат и се отплащат бързо.

А при машините в кой мощностен клас се търсят най-много трактори в България?

Над 150 к.с. Това се получава заради окрупняването на стопанствата, промяната на климата и липсата на хора. В този клас на мощност при тракторите John Deere нямат конкуренция като качество.

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X