Спасение за фермерите: Ефективни методи за контрол на памуковата нощенка

Памуковата нощенка (Helicoverpa armigera) може да нанася вреди на царевицата в различни фази от нейното развитие, но най-често и значително е вредното въздействие в следните фази:

  1. Фаза на изкласяване (излизане на метлицата): Ларвите на памуковата нощенка могат да се хранят с метлицата на царевицата, като повреждат цветчетата и поленовите зърна. Това може да доведе до намалено опрашване и по-ниски добиви.
  2. Фаза на млечна зрялост: В тази фаза ларвите проникват в кочаните и се хранят с младите зърна, които са в млечна зрялост. Тези щети директно намаляват количеството и качеството на реколтата.
  3. Фаза на восъчна зрялост: Ларвите продължават да се хранят със зърната, които вече са започнали да се втвърдяват. Това води до значителни загуби и може да увеличи риска от вторични инфекции и заразяване с гъбични патогени, като Fusarium spp.

През тези фази щетите от памуковата нощенка могат да доведат до значителни икономически загуби за фермерите, поради намалена реколта и влошено качество на зърното.

Нощенката е един от най-опасните и разпространени вредители по културните растения в световен мащаб. Тя е многояден вредител, който атакува над 200 различни вида растения, включително памук, домати, тютюн, слънчоглед и соя. Вредите, които нанася памуковата нощенка, са значителни и могат да доведат до сериозни икономически загуби.

Биология и начин на живот

Памуковата нощенка преминава през четири жизнени стадии: яйце, ларва, какавида и възрастен индивид. Възрастните нощенки са активни предимно през нощта, когато се хранят и снасят яйцата си върху листата и плодовете на растенията. Ларвите, които излизат от яйцата, са основните виновници за щетите по културите. Те преминават през шест ларвни стадии, като през всеки от тях се хранят интензивно с различни части на растенията – листа, плодове, стъбла и цветове.

Вредите от памуковата нощенка

Щетите от памуковата нощенка могат да бъдат значителни и включват:

  1. Директни щети: Ларвите на памуковата нощенка унищожават листата, цветовете и плодовете на растенията, което води до намалена продукция и качество на реколтата.
  2. Индиректни щети: Вредителите могат да увредят растенията до такава степен, че те стават по-уязвими към болести и други вредители. Освен това, повредените плодове и листа често се заразяват с патогени, което допълнително намалява качеството на продукцията.
  3. Икономически загуби: За фермерите борбата с памуковата нощенка изисква значителни финансови разходи за пестициди и други методи за контрол на вредителите. В някои случаи загубите от унищожени култури могат да достигнат до 50-60% от общата продукция.

Контрол:

Памуковата нощенка е сериозен вредител, който изисква постоянно внимание и ефективни стратегии за управление. Комбинирането на различни методи за контрол може да помогне за минимизиране на щетите и запазване на добивите от културните растения.

Стратегията на фирма Амитица за борба с нощенката включва използването на два доказано-ефективни инсектицида за борба с ларвите на нощенката!

Хеликовекс е вирусен инсектицид разработен специално за борба с памукова нощенка . Продуктът съдържа  един  от най-потентните щамове на Helicoverpa вирус, изолирани в света. Разпространява се изключително бързо. 

Изключително ефективен в ниски дози, само 3  приложения  са достатъчни за успешно изведена борба. Ако пръскането е извършено навреме, ларвите след излюпването нагризвайки коричката, поемат част от вируса. Вирусът много бързо се развива в тялото на гъсеницата и тя загива.

  • Доза: 20мл./дка  или (20мл/100л вода)

Рапакс (а.в. Bacillus turingensis) е още един инсектицид разработен за борба с нощенката и ефективен, според производителите и научни изследвания, срещу всички гъсеници на пеперуди включително и срещу още един основен вредител по царевицата, а именно царевичния стъблопробивач.

Научни изследвания доказват ефективността на Bacillus turingensis в извеждането на борба срещу царевичния стъблопробивач !

 Рапакс притежава свойството да изработва инхибитор срещу имунните тела на насекомите, което на практика прави изработването на устойчивост срещу него твърде трудно. Това прави Рапакс особено ефективен в извеждането на борба срещу неприятелите. Липсата на резистентност спестява време, усилия и средства на стопаните

Пръскането се извършва при излюпване на ларви – първа и втора възраст, при температура над 16 градуса.

Доза на приложение: 100-200 мл.дка ( ние препоръчваме две приложения).

Така прилагайки стратегията на фирма Амитица срещу нощенката, ще бъдете защитени и от други икономически важни неприятели, което ще доведе до спестяване на разходи за третиране.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X