Fendt: Премиум машини, премиум обслужване

Българските земеделски производители работят при много по-тежки условия, в сравнение с колегите си от Западна Европа. Редица обективни и субективни фактори ги поставят в по-неблагоприятно положение – екстремни климатични условия, ниски субсидии, по-несигурна икономическа обстановка, по-слабо ниво на техническа и технологична обезпеченост. Но пазарът не прощава на никой, и за да успяваме, трябва да сме въоръжени с най-ефективните и икономични линии от машини.

При избора на селскостопанската техника става дума за инвестиция, а инвестициите се правят с цел да се постигне по-голяма, и респективно – по-бърза възвръщаемост. Това трябва да е основният инструмент на всеки професионален земеделец у нас. През последните години сме свидетели как едни стопанства, без значение на техния мащаб, бележат успехи и просперират дори на международните пазари, а други западат изцяло.

Главната причина за това е анализът на инвестициите, който правят. Все повече стопанства сравняват не само по етикетите с цените. Компромисът с качеството винаги се плаща скъпо.

Естествено, всеки иска само най-доброто за себе си и своето бъдеще.

Компания ЗЛАТЕКС поддържа своята дългосрочна цел да предлага само и единствено най-доброто, защото само най-доброто е наистина добро. Тя предлага трактори и комбайни FENDT от 20 години на българския пазар. Както по света, така и у нас, FENDT успя да се наложи като премиум марка на пазара. Така е било през 1995 г. когато за първи път FENDT показват пред света безстепенната Vario трансмисия, така е и днес.

Радостно е, че и в България има хора и фирми, които разбират, пазарът на селскостопанска техника е инвестиционен пазар и е нормално зад съответната цена да се търси определено качество и възвръщаемост. Не трябва да се забравя, че качеството е термин, който е обвързан с редица фактори като дефекти, експлоатационни разходи, резервни части и т.н. Това е причината Fendt да е оптималната инвестиция за всяко едно стопанство. Това важи както за тракторите, така и за прибиращата техника на този бранд.

А какво е новото при марката и как вижда бъдещето водещият световен производител, научихме от Гергели Ола, търговски директор на Fendt за Унгария, Румъния и България по време на изложението БАТА АГРО 2024.

Г-н Ола, Fendt винаги е правил блестящи анализи на икономическата ситуация и пазара. Какво очаквате тази година?

Ако трябва да съм честен, очакваме трудни времена, за съжаление. Както казахте, Fendt винаги е правил много точни анализи и прогнози за бъдещето. За следващите 2 години не очакваме значително подобрение. Ако погледнем ситуацията глобално, всеки регион има собствени специфични проблеми, и всеки от тях оказва негативно въздействие върху земеделието. В Европа всички страни също имат проблеми и затова няма държава, в която фермерите да не протестират. Това, което е важно за Fendt в тази ситуация е да запази доверието на нашите клиенти. Очакваме 2 наистина много трудни години. Пазарите на зърно страдат от ниските цени. За съжаление това е нещо, което ние не можем да променим. Но предвиждаме, че след година и половина – две ситуацията ще почне да се подобрява.

Разбира се, това са очаквания. Никой нищо не може да гарантира. И затова виждаме, че земеделците в Европа, а и навсякъде по света, стават все по-малко година след година. Много производители напускат сектора, защото няма смисъл да произвеждаш нещо, от което губиш. Доходите от земеделие вече не са достатъчни за поддържането на нормален стандарт на живот на земеделските семейства. В същото време световното население се увеличава. И все по-малко ферми произвеждат все повече храна.

Каква е стратегията на Fendt в тази ситуация?

Създаваме повече програми за нашите дилъри. Правим планове не за година напред, а за 6 месеца или дори за месец. Преди беше възможно да правим кампании и планове с хоризонт 1-2 години. Това вече не е така. Трябва да се адаптираме според ситуацията. Налага се да се концентрираме повече в микромениджмънта и да правим краткосрочни планове.

Това е особено важно когато говорим за производство като това на трактори и комбайни. В завода в Марктобердорф се произвеждат почти 20 000 трактора годишно, това е производство, което не можеш да спираш и пускаш, когато решиш, от днес за утре. Необходимо е прецизно планиране.

Какви са новостите на Fendt за настоящата година?

На Бата Агро показваме новия трактор Fendt 600 Vario, който е най-новият член на семейството на бранда. Тракторът е 4-цилиндров. Останалите новости включват обновления повече съществуващите модели, както и новият джойнтвенчър на концерна AGCO с Trimble, наречено Ptx.

Това върху което Fendt се концентрира напоследък е въпросът с емисиите. Както обявихме и на Агритехника, вървим в посока тракторите с мощност до 100 к.с. да са с електрическо задвижване. Ще започнем предлагането на електрическите трактори в Нидерландия, Германия и Норвегия.  В мощностния клас 100 – 250 к.с. ще заложим на водорода като гориво. При тракторите с мощност над 300 к.с ще разчитаме на биодизел.

Какво е бъдещето на земеделската техника според Fendt?

Определено автоматизацията. Това е единствената посока, в която тракторите могат да се развиват. През последните 20 години материалите, управлението, електрониката, хидравличните системи на трактори достигнаха почти съвършенство. Разбира се, винаги има подобрения, но следващата стъпка е технологията. Технологията, основана на облаци, когато знаем точно какво, кога и къде прави машината. И това не е само с цел да знаем позицията на машината, но цялата тази информация служи на фермера, за да направи информирани планове за бъдещето. В това отношение Fendt в момента прави гигантска крачка напред и ще върви бързо в тази посока.

Има ли нещо специфично за българския пазар?

Важното за България е GPS управлението за големите машини. При пръскачките – секционния контрол и отново информацията, базирана на GPS. Цялата тази информация е една добавена стойност за бизнеса. В България фермерите все още не са имплементирали всички възможности на данните, но ние сме готови да ги научим и да вървим с тях по този път.

Как работите с компания Златекс?

България е важен пазар за нас. Цялата отговорност за него е на раменете на компания Златекс. Тази година заедно с тях посетихме няколко наши български клиенти, за да чуем тяхното мнение за нашите машини лично. Горд съм, че имаме толкова добър дилър в България. Fendt е премиум продукт и нашите клиенти получават премиум обслужване.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X