Казахстан декларира, че има желание да увеличи доставките на твърда пшеница към Европа

Европейският съюз, като част от политиката си на икономически натиск, одобри вносни мита върху доставките на зърнени и маслодайни семена от Русия и Беларус.

Те ще влязат в сила от 1 юли 2024 г.

За меката пшеница митото е 95 евро за тон, за ръжта и ечемика – 93 евро, за твърдата пшеница – 148 евро.

В Русия обаче тези санкции се оценяват като чисто символични, тъй като през 2023 г. тя е доставила в Европа само около 1 милион тона зърнени култури.

На нейно място обаче се отварят вратите и възможностите за Казахстан, която декларира, че има желание да увеличи доставките на твърда пшеница към Европа.

През 2023 държавата е изнесла 743,5 хиляди тона твърда пшеница на стойност 250 милиона долара, което е чувствително увеличение от порядъка на 4 пъти на фона на 2022 г., когато износът е бил едва 193 хил.т. на стойност 92 млн.долара. Тогава половината от обема е отишъл за Италия.

И през 2023 основен купувач е била Италия, като е купила 60% от обема на експорта  или 446 хиляди тона на стойност 150 милиона долара . Другите големи купувачи са  били Турция ( 98 хил. тона), Тунис ( 74 хил. тона) и Латвия ( 62 хил. тона).

Правителството на Казахстан твърди, че в държавата има потенциал и за по-нататъшен експортен растеж, както и за разнообразяване на посевните площи и с други зърнени култури, освен меката пшеница. Но този процес засега се задържал от фактора пазари. Защото докато за пшеницата фермерите имали гаранции, че ще бъде изкупена или от местни мелничари, или от търговци за експедиране за износ в Централна Азия или Китай, то за другите култури още не е ясно.

Ако пазари се намерят, фермерите в страната декларират, че са  готови бързо да увеличат площите с обещаващи алтернативи на пшеницата. Слънчогледът се смята като един добър вариант за разнообразяване, тъй като по-лесно издържа на сухи  условия. Интересът на фермерите към отглеждането му обаче засега се ограничавал от съществуващото експортно мито. След въвеждането му в началото на 2023 г. цената на слънчогледа на вътрешния пазар е паднала и това е станало със същите 100 евро, колкото е митото. Затова засега фермерите смятали, че не могат да получат справедлива цена за стоката си.

А що се отнася до твърдата пшеница, там конкурентното предимство на Казахстан е и в друго. Това е високото качество на твърдата пшеница, произвеждана в условията на недостиг на влага и изобилие на слънце . При тези условия културата в централните райони на страната се ражда с много висок индекс на стъкловидност – над 90 %. Именно това е основният параметър, по който италианците оценяват суровините за производството на висококачествена паста и търсят такава продукция.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини