По-ранното начало на жътвата на пшеница в някои страни тласка надолу цените по световните зърнени пазари

В първите дни на месец юни котировките на много от основните зърнени стоки на световните пазари продължават да показват тренд в посока надолу, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени тласкат надолу и тези на другите контракти.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с нови 13 долара до 250 долара за тон за доставка през юни. Във Франция спадът е само с 1 евро до 244 евро за тон. Украйна, която държеше досега най-ниските котировки, тези дни навакса с ново поскъпване от 10 долара до 230 долара за тон, а Русия остава с нулева промяна на 232 долара за тон.

Движението при царевицата е минимално. В САЩ цената се повиши с 1 долар до 196 долара за тон, във Франция ръстът е с 2 евро и 207 евро за тон. Също като при пшеницата, в Русия цената стагнираше известно време, но сега се повишава с 2 долара до 189 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна помръдва леко след предишното повишение и е 196 долара за тон за доставка през юни, а рапицата на борсата „Юронекст“ (Euronext) за доставка август отново влиза в тренд на непрекъснати колебания нагоре надолу, като сега спада с 3,50 евро до 474,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха отново нагоре с ново, но доста по-слабо повишение от 5 долара до 1050 долара за тон. Рафинираната захар тези дни като че ли успява да се пребори с предишните рекордни понижения и тази седмица поскъпна с 20,70 долара за доставка месец август, като достигна до 560,80 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърно остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лева за тон за незабавна доставка. Офертите „продава“ за маслодаен слънчоглед показват предложения на 810 до 850 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350-375 лева за тон, а фуражен ечемик – от 340 до 360 лева за тон.

В подкръг „Хранителни стоки“ цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон, продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини