ОДЗ Шумен: Градушката е нанесла най-големи щети на пшеницата

Градушката в района на Шумен е нанесла най-големи щети на пшеницата, съобщи Силвия Аврамова, временно изпълняващ длъжността директор на Дирекция „Аграрно развитие“ към Областна дирекция „Земеделие“. Тя поясни, че най-силна е била градушката на 12 юни в района на Шумен и шуменския квартал „Дивдядово“.

Имаме данни за 100% щети за 300 декара овощни насаждения, с унищожена продукция в землището на Шумен, допълни Аврамова. Отделно за квартал „Макак“ имаме сигнали за унищожени площи с царевица и слънчоглед, но в момента не знаем в какъв размер. В землището на село Мадара имаме сигнал за около 500 декара царевица, унищожена на 50% от градушката. За землището на Градище, Новосел и Лозево също има сигнали. По първоначални данни има сигнал за Лозево за земеделски производител с 4500 декара пшеница и ечемик с около 50%  щети на площите, поясни Аврамова.

В село Васил Друмев има сигнал за царевица и слънчоглед общо около 450 декара, с щети на 50% за продукцията, сигнал от друг земеделски производител за пострадали около 2500 декара пшеница. И за Овчарово имаме сигнал, но нямаме данни като култура и процент какво е засегнато от градушката, добави Силвия Аврамова.

В село Царев брод е имало дребна градушка, няма данни за поражения до този момент, каза тя. За село Мадара има съмнения за пострадал блок от 140 декара, но нямаме окончателна информация. В шуменския квартал „Дивдядово“ по първоначални данни са пострадали 1100 декара царевица и 300 декара пшеница, като за пшеницата е над 80% поражението, може и на 100% да е унищожена продукцията, поясни Аврамова.

В Шумен от друг земеделски производител са подадени данни за 1100 декара пшеница, между 70% и 100% унищожени от градушката. В село Дибич също има засегнати площи – около 200 декара пшеница по първоначални данни от земеделски производители. В момента тече седемдневен срок за подаване на заявленията за пострадалите от бурята площи в общинските служби по земеделие, допълни Силвия Аврамова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини