БФС: Гаранционен фонд да подпомага щетите в земеделието от градушките

Българският фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Това стана ясно от писмо, изпратено до министъра на земеделието и храните Георги Тахов. Фондът трябва да действа освен при градушки, които унищожават земеделската продукция, но и при наводнения и суша, заяви председателят на БФС Георги Стоянов. „В подобна трудна ситуация, земеделските производители имат нужда именно от навременна помощ и съдействие“, пише в писмото.

Във връзка с подобни непредвидени и злополучни събития и предвид реалната воля за ефективно решаване на проблемите в агросектора, Българският фермерски съюз предлага да се започне конструктивен диалог между Министерството на земеделието и храните и бранша. Неговата цел е да се създаде работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи.

От браншовата организация припомнят, че през последните години наблюдавахме немалко щети, причинени от неблагоприятни климатични събития, в резултат на които голяма част от българските фермери изпаднаха в изключително затруднено положение, а част от тях дори преустановиха земеделската си дейност. „Бихме желали съвместно с Вас да изработим ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели подобни загуби, като почерпим опит от колегите си в Европа“, пишат от Български фермерски съюз, предлагайки като част от възможните решения за преодоляване на проблемите създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет.

„Вярваме, че чрез съвместни усилия и иновативни подходи можем да изградим устойчиво и ефективно решение на поставения проблем, което ще бъде конструктивна стъпка за подпомагане на селското стопанство в България“, пише още в писмото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини