Кампания 2024 няма да бъде удължена, пари по украинската помощ-няма, минимални ставки по екосхемите и био – до края на юни

По думите на МЗХ СЕУ работи. Вече има приключени заявления и в ИСАК и в СЕУ. От МЗХ не са склонни към удължаване на кампанията и ще работят при удължено време и през събота и неделя. Ще следят ежедневно заявяването и приключването и ще се прецени има ли нужда от удължаване на срока.

Бутонът за затваряне на заявленията за кандидатстване в кампанията за директни плащания е активиран едва на 18 юни. Земеделските стопани имат само 13 календарни дни, в които окончателно могат да депозират исканията си за подпомагане. Крайният срок на кампанията приключва на 30 юни.

До края на юни ще бъдат платени еко схемите с най-голям бюджет и най-много заявители, по всички еко схеми ще се изплатят минималните ставки, е станало ясно още веднъж на среща в Министерството на земеделието. Това важи и за биологичните мерки. Освен това е потвърдено това, което си знаем – пари за второто плащане по Украинската помощ в бюджета на ДФЗ и МЗХ няма. След сформиране на новото правителство ще се търсят варианти за осигуряване на средствата. Министър Тахов търси подкрепа сред другите земеделски министри за промяна на параметрите на тавана на държавната помощ.

И две добри новини:

Нотификацията за удължаване до края на 2024 г. на държавната помощ за водата за напояване е пристигнала миналата седмица от ЕК. Осигурен е бюджет от 16 млн. лв.

Обезщетенията за 100 % пропаднали площи ще бъдат обработени по най-бързия начин и ще бъдат изплащани веднага .

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини